Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жан-Марк Тюрин – гост на Софийския международен литературен фестивал

Френскоезични автори от различни държави гостуват на тазгодишното, седмо поред издание на Софийския международен литературен фестивал, което ще се състои на сцената на Мраморно фоайе в НДК между 9 и 15 декември.

Писател, човек, свързан с киното и есеист, Жан-Марк Тюрин е известен и с огромната си по обем и значимост работа в радиото. Работи активно и в областта на кинематографията. 

Жан-Марк Тюрин е роден през 1946 г. в Брюксел, където живее и работи и до днес. В продължение на 10 години е продуцент във Франс Кюлтюр. Десет години след смъртта на Маргьорит Дюрас издава поредица от 4 компактдиска със заглавие „Маргьорит Дюрас, похищението на словото", с които печели голямата награда на Академия Шарл Кро за Записано слово. През 1984 г., съвместно в Маргьорит Дюрас и Жан Масколо, режисира филма „Деца“, получил Голямата награда на Асоциацията за изкуство и есеистика на фестивала в Берлин през 1986 г.). 

Двата компактдиска, озаглавени „Престъпления срещу човечеството“, му носят Голямата награда на Академия Шарл Кро за Записано слово и радиофонично произведение през 2000 г. Реализира множеството предавания по различни наболели теми, между които и политическите и расови депортации по времето на нацизма, положението на ромите в Европа, както и последиците от отравянето с диоксин на цивилното виетнамско население, предаване, което намира своето продължение в документален филм и книга.

Богатото му литературно творчество в по-голямата си част е свързано с работата му в радиото. 

През 2018 г. романът му „Теа от Поречието“ печели Голямата награда на Франкофонията на петте континента.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени