Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Когато решението е в диалога

Михайлина Павлова и Ивайло Везенков в студиото на "Мрежата"
Снимка: Таня Димова

Как страхът и фалшивите новини спират законите или защо новият Закон за социалните услуги няма да влезе в сила от януари 2020 година. Социалната министърка Деница Сачева обоснова това решение с аргумента: „Решенията в социалната политика трябва да сближават хората, а не да ги разделят“.

И правилно. Повод да разговаряме с журналиста Ивайло Везенков от Свободна Европа и Събина Събева от „Международна социална служба - България“. В студиото бяха поканени представители на „Национална група - Родители, обединени за децата-РОД“, но те отказаха да участват в това общо интервю.

Кой не иска реформи? Каква е общата схема, по която бе отхвърлена и Истанбулската конвенция за борба срещу насилието над жени и Националната стратегия за детето?

За кого е важно на хората да бъде внушавана постоянна неувереност, придружена от атавистичния страх, че може да им бъде отнето най- скъпото–детето?

Какво четат протестиращите – законите или Фейсбук страниците си? Защо медиите и управляващите не търсят диалога? Защо протестиращите и изплашените не искат да чуват? Къде загубихме вярата помежду си?


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна