Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Хуавей" планира да изгради завод за компоненти в Европа

Снимка: БТА

Председателят на "Хуавей" (Huawei Technologies Co. Ltd.) Лян Хуа заяви в сряда, че китайският технологичен гигант разработва планове за изграждането на завод в Европа, в който да се произвеждат компоненти.

В интервю за агенция Франс прес той обясни, че технологичната компания "провежда проучване на възможности" и че ще бъде избрана европейска страна, в която ще бъде изградена фабриката за компоненти. Процесът може да бъде завършен "много бързо", допълни Лян Ху, като посочи, че що се отнася до 5G технологията, базираната в Шенжен компания вече не разчита на доставки от Съединените щати.

Изпълнителният директор на "Хуавей" Жън Чжънфей също намекна наскоро, че компанията ще изгражда 5G технологични фабрики в Европа.

Междувременно германският канцлер Ангела Меркел заяви в сряда пред парламента на страната, че тя няма представа за какъвто и да е "натиск от страна на китайски държавни участници" върху Берлин да приеме "Хуавей" за разгръщането на 5G мрежа. Меркел отново подчерта, че няма намерение да бъде налагана забрана на отделни компании въпреки нарастващият натиск от страна на коалиционния партньор в лицето на Социалдемократическата партия.

"Аз съм против изключването на една компания, но аз подкрепям да се направя всичко необходимо, за да се гарантирам сигурността", заяви канцлерът на Германия.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!