Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АЦБ остави лихвата непроменена

Прекалено рано е да се прецени дали победата на Борис Джонсън ще премахне Брекзит несигурността

Английската централна банка (АЦБ) запази основния си лихвен процент непроменен на ниво от 0,75%, позовавайки се на "предварителни" индикации, че глобалният икономически растеж е спрял да се забавя. Двамата от членовете на банката обаче отново гласуваха за понижение на основната британска лихва.

Според централната банка също така е прекалено рано да се прецени доколко изборната победа на премиера Борис Джонсън ще премахне несигурността около Брекзит, която остава надвиснала над британската икономика.

Решението за запазване на лихвата без промяна на лихвите беше взето със 7 срещу 2 гласа, като на второ поредно заседание Джонатан Хаскъл и Майкъл Сондърс гласуваха за понижаване на лихвената ставка с 25 базисни пункта до 0,50%.

Централната банка също така реши единодушно да остави без промяна размера на програмата за покупки на държавни облигации на стойност 435 млрд. паунда и тази за покупките на корпоративни облигации за 10 млрд. паунда.

Мнозинството централни банкери продължават да очакват, че икономическият растеж ще се подобри през следващата година, "имайки предвид предполагаемата комбинирана подкрепа от по-занижената несигурност, по-разхлабената фискална политика и малко по-силния глобален растеж".

Като цяло АЦБ посочва, че може да се наложи намаляване на лихвените ставки, ако световната икономика продължи да се забавя и ако останат в сила високите нива на несигурност относно сроковете и условията за излизане на Великобритания от Европейския съюз. Централните банкери обаче са съгласни, че ако тези предположения не се материализират, може да се наложи "скромно" повишаване на основния лихвен процент.

Централната банка също така отбелязва, че скорошното покачване на валутния курс на паунда и на цените на британските акции отразява намаленият риск от хаотично напускане на ЕС (Брекзит без сделка), и че е възможно бизнес и потребителското доверие да се увеличат през следващите месеци.

"Все още няма доказателства за степента, с която е намаляла политическата несигурност сред британските компании и домакинства вследствие на последните промени във вътрешната политика", посочва АЦБ, визирайки голямата изборна победа на Консервативната партия на премиер Борис Джонсън на предсрочните избори през миналата седмица.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени