Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Щетите за бюджета от заменките са много над 80 млн. лева

Снимка: архив

Представители на инициативата “Зелени закони” ще направят днес специална инсталация пред Министерството на земеделието, за да илюстрират коледните подаръци, които, според тях, държавата прави на известни лица и фирми чрез узаконяването на печално известните заменки.

Преди 10 години държавата замени апетитни горски терени край морето и в планинските курорти за разпокъсани парчета частни гори в неатрактивни райони на страната. Десетилетие след сделките и пет години след като Еврокомисията ни заплаши със санкции България започва да си връща 80 милиона лева, обяви агроминистърът Десислава Танева в края на ноември.

Малко след това от инициативата "Зелени закони" изчислиха, че щетите са далеч по-големи и започнаха да представят "Топ 10" от сделките с акцент върху факта, че само от тях бюджетът е загубил много повече от 80 милиона лева. Например сделка за 470 декара гора край Банско - за по два лева на декар, е незаконна държавна помощ от 50 милиона.

Според Тома Белев оценките на заменените имоти не са реални:

"Публикувайте ги на интернет страницата на министерството, за да могат всички български граждани да ги видят, а търговците на недвижими имоти да се посмеят."

Днес от инициатива "Зелени закони" ще представят сделка за земи край емблематичен черноморски плаж като само от този случай щетата, според тях, е близо до 80-те милиона лева, искани от държавата за всички заменки.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна