Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андрю Бейли е избран за нов управител на Английската централна банка

Андрю Бейли е новият управител на Английската централна банка
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В петък новото правителство на Великобритания определи Андрю Бейли за следващ шеф на Английската централна банка, поверявайки на един от най-опитните регулаторни специалисти в Лондонското сити да направлява петата по големина икономика в света и нейната огромна финансова индустрия през трудния период на Брекзит, предаде Ройтерс.

"Андрю беше изтъкнат кандидат в конкурентното поле", посочи пред репортери финансовият министър Саджид Джавид и добави: "Той е подходящият човек, който да ръководи централната банка, тъй като ние създаваме ново бъдеще извън ЕС и възможността за вдигане на нивото в цялата страна".

В свое изявление 60-годишният Андрю Бейли отбеляза, че е чест за него да поеме управлението на Английската централна банка, "особено в този критичен момент за нацията, когато напускаме Европейския съюз".

Бейли е работил в продължение на 30 години в АЦБ, като в центъра на неговите усилия беше засилването на британската банкова система по време на световната финансова криза. Последните седем години в централната банка той изпълняваше ролята на главен касиер.

Ролята му за ограничаване на срива на финансовия сектор през периода 2008—2009 година означава, че той е познато лице на висшите служители на Федералния резерв на САЩ и другите големи централни банки по света.

По време на престоя си в АЦБ обаче г-н Бейли не е участвал пряко в определянето на лихвите и с оглед на това не са известни неговите виждания за провежданата от банката парична политика.

През 2016 година той премина към настоящата си водеща роля в Органа за финансово поведение (Financial Conduct Authority), който е отговорен за ограничаване на финансовите нарушения.

Финансовият министър Джавид посочи, че Андрю Бейли ще бъде назначен за 8-годишен мандат начело на Английската централна банка, започвайки да изпълнява тази своя функция на 16-и март догодина. Сегашният управител на АЦБ Марк Карни се съгласи да отложи своето напускане до 15-и март спрямо предварително планираната му оставка на 31-ви януари.

Британският премиер Борис Джонсън приветства назначаването на Андрю Бейли за ръководител на Английската централна банка и изразява пълното си доверие, че той ще свърши отлична работа, заяви неговият говорител.

"Премиерът иска да благодари на управителя на АЦБ Марк Карни за неговата упорита работа и всеотдайност през последните шест години и половина. Андрю Бейли ще донесе богат опит в централното банкиране и премиерът има пълна увереност, че ще свърши отлична работа", отбеляза говорителят.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна