Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ и Русия са против турска военна намеса в Либия

Часове след като международно признатото либийско правителство обяви, че активира споразумението за военно сътрудничество с Турция, с което отваря пътя за евентуална военна подкрепа от Анкара, Държавният департамент на САЩ призова всички страни "да се въздържат от утежняване на гражданския конфликт" в Либия, съобщава гръцкият вестник "Катимерини".

"Външните играчи трябва да спрат да подхранват конфликта. Всички страни трябва да се въздържат от утежняване на гражданския конфликт и да подкрепят възобновяването на подкрепяния от ООН политически процес", е казал говорител на Държавния департамент в писмен отговор на въпрос на изданието "Хелас джърнъл".

В отговора се казва, че целта трябва да бъде "започване на вътрешнолибийски диалог, деескалация и изтегляне на външните сили".

Русия е много обезпокоена от възможността Турция да изпрати военни сили в Либия, е казал източник от руското външно министерство, предаде "Интерфакс", цитирана от "Ройтерс". Руската позиция е, че споразумението в областта на сигурността между Триполи и Анкара повдига много въпросителни.

Либийската национална армия на маршал Халифа Хафтар, която започна офанзива срещу Правителството на националното съгласие в Триполи, даде тридневен ултиматум на милициите "Мисрата", които воюват на страната на правителството, да се изтеглят от Триполи и от крайбрежния град Сирт, предаде "Асошиейтед прес".

Президентът на Египет Абдел Фатах ас-Сиси е дал зелена светлина за "временното" предоставяне на танкове от Кайро на силите на Хафтар, съобщи гръцката телевизия "Скай", като цитира неправителствената организация "Мидъл Йист Монитор" (Middle East Monitor), която се позовава на египетски източници. Въоръжението ще бъде предоставено при условие, че ще бъде върнато след завладяването на Триполи, като целта е по този начин да бъде заобиколено оръжейното ембарго на ООН.

Според съобщението Египет е взел това решение заради сериозното намерение на Анкара да предприеме пряка военна интервенция в подкрепа на Правителството на националното съгласие.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!