Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган: Няма да мълчим за руските наемници в Либия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турският президент Реджеп Ердоган заяви днес, че Турция няма да мълчи за подкрепяните от Русия наемници, които помагат на военачалника Халифа Хафтар в Либия. Изказването му идва, след като Москва изрази опасения от евентуално турско военно присъствие в Либия в подкрепа на враговете на Хафтар, предаде Ройтерс.

Турция е съюзник на международно признатото правителство в Триполи на премиера Файез ал Сарадж, с когото миналия месец подписа споразумение за засилване на военното сътрудничество.

Турция вече е изпращала военни доставки в Либия в нарушение на оръжейното ембарго на ООН, според доклад на експерти на международната общност. В него се казва, че Ал Сарадж е искал от Анкара помощ, след като Хафтар е получил от подкрепа от Йордания и ОАЕ.

Турция не отговори пряко на твърденията в доклада на ООН, но Ердоган заяви, че Анкара не може да игнорира помощта за Хафтар от подкрепяната от Кремъл частна военна компания „Вагнер“.

„Посредством „Вагнер“ те на практика действат като наемници на Хафтар в Либия. Вие знаете кой им плаща“, подчерта Ердоган.

По-рано днес Москва изрази притеснение от възможността Турция да изпрати военни в Либия. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна