Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германската фирма Uniper е уверена в реализацията на "Северен поток 2"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германската енергоснабдителна компания Uniper, която участва в изграждането на "Северен поток 2", заяви в понеделник, че е уверена, че газопроводът за транзит на природна газ скоро ще бъде финализиран въпреки наложените от САЩ санкции във връзка с проекта.

От Uniper посочиха, че компанията е "сигурна, че ще бъдат намерени начини за бързо завършване на изграждането на газопровода "Северен поток 2". Този проект е важен за Европа, тъй като газопроводът ще засили сигурността на доставките на природна газ и конкуренцията на нашите пазари в полза на потребителя".

Член на консервативната партия на канцлера Ангела Меркел обаче предположи, че санкциите на САЩ срещу компаниите, изграждащи газопровода, ще забавят завършването на проекта с няколко месеца и ще увеличат цената му.

Германското правителство обаче "твърдо разчита", че проектът "Северен поток-2" ще бъде довършен въпреки американските санкции. Това съобщи вестник „Зюддойче цайтунг“, позовавайки се на източници в кабинета в Берлин.

Германската федерална морска и хидрографска агенция (BSH) пък обяви в прессъобщение, че разрешава на строителната фирма Nord Stream 2 AG да работи върху германската част от газопровода за транзит през първото тримесечие на 2020 година.

BSH заяви, че е "дадено одобрението, необходимо за завършване през зимните месеци на изграждането на газопровода "Северен поток 2" на участък от 16,5 км, тъй като Германската федерална морска и хидрографска агенция не успя да открие възможни големи проблеми, които биха могли да се появят по време на полагането на тръбопровода през зимата".

Изявлението на немската фирма Uniper е факт, след като друг изпълнител на проекта "Северан поток 2" - швейцарско-холандската компания Allseas - обяви в петък, че е спрял дейности по полагане на тръби във връзка с американските санкции. Другите партньори в "Северен поток 2", освен Uniper и Allseas, са австрийската OMV, германската Wintershall, англо-холандската енергийна компания Royal Dutch Shell и френската Engie.

Очаква се газопроводът „Северен поток 2“, който ще минава по дъното на Балтийско море, да започне да функционира през първата половина на 2020 година.

По-рано през деня руският министър на енергетиката Александър Новак също изрази надежда, че "Северен поток 2" ще бъде скоро завършен въпреки американските санкции. "Очакваме в близко бъдеще строителството на газопровода "Северен поток 2 "да бъде завършено въпреки ситуацията, възникнала във връзка с противопоставянето на този проект", заяви Новак.

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков пък заяви пред репортери в понеделник, че Москва планира ответни мерки на американските санкции, определяйки ги за пореден път като "неприемливи".

"Ситуацията се анализира. Изхождаме от разбирането, че подобни санкции са неприемливи за нас", заяви Песков. "Във всеки случай подобни стъпки няма да останат без ответни контрамерки", предупреди той и отбеляза, че мерките за противодействие ще бъдат наложени "когато това отговаря най-добре на нашите национални интереси".

САЩ заплашиха с налагането на санкции на фирмите, участващи в изграждането на "Северен поток 2", тъй като американските законодатели имат за цел да спрат Кремъл от "по-нататъшно разпространение на неговото зловредно влияние" в Европа.

Съединените щати, които се стремят да продават повече от собствения си втечнен природен газ на европейските държави, смятат, че "Северен поток 2" ще направи Европа твърде зависима от руските доставки.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна