Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ предвижда умерен икономически растеж догодина

Европейската централна банка заяви в своя икономически бюлетин от заседанието на 12-ти декември, публикуван в петък, че растежът на глобалния реален БВП е отслабнал през първата половина на 2019 година, но към края на годината е започнало да се появяват признаци за стабилизация.

ЕЦБ очаква по-бавно възстановяване на нововъзникващите пазарни икономики по отношение на производството и инвестициите, след като тези пазари бяха засегнати от "политическата несигурност, търговското напрежение и свързаните с Брекзит развития".

Прогнозираното от ЕЦБ повишение на реалния БВП само в рамките на еврозоната беше потвърден на 0,2% през третото тримесечие на настоящата година - без промяна спрямо растежа през предходното тримесечие.

Слабостта на международната търговия в условията на постоянна глобална несигурност продължава да тежи върху производствения сектор в еврозоната и върху растежа на инвестициите. В същото време постъпващите икономически данни и информация от проучванията, макар и да остават слаби като цяло, показват известна стабилизация в забавянето на икономическия растеж в еврозоната. Банката цитира последните PMI проучвания на агенция Markit, които сочат за умерено възстановяване на растежа на промишленото производството и за известна умереност при бизнес експанзия в сферата на услугите.

Секторите на услугите и строителството остават устойчиви, въпреки известна умереност през втората половина на 2019 година. В бъдеще икономическата експанзия в еврозоната ще продължава да бъде подкрепяна от благоприятните условия за финансиране, по-нататъшно увеличаване на заетостта във връзка с нарастващите заплати, леко експанзивната фискална позиция в региона на единната валута и продължаващият, макар и малко по-бавен растеж на глобалната активност.

Нивото на безработица в еврозоната беше от 7,6% през третото тримесечие, малко по-високо от 7,5% през октомври. Според ЕЦБ краткосрочният растеж на заетостта ще продължава да бъде положителен.

ЕЦБ също така отбеляза, че тази оценка беше широко отразена в последните макроикономическите прогнози за еврозоната на персонала на Евросистемата от декември 2019 година. Тези прогнози предвиждат годишното увеличаване на реалния БВП с 1,2% през 2019 година, с 1,1% през 2020-а и с по 1,4% през 2021-а и през 2022-а година.  В сравнение с макроикономическите прогнози на служителите на ЕЦБ от септември 2019 година, перспективите за растеж на реалния БВП бяха леко променени за 2020 година. Рисковете пред перспективите за растеж на еврозоната, свързани с геополитически фактори, нарастващия протекционизъм и уязвимостта на развиващите се пазари, остават наклонени в низходяща посока (за по-слаб от очакваното растеж), но стават малко по-слабо изразени, прогнозира централната банка.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!