Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новак: "ОПЕК +" може да обмисли край на производствените ограничения през 2020 година

Петролните фючърси поскъпват към нови тримесечни върхове

Александър Новак, руски енергиен министър
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Организацията на страните износителки на петрол и техните съюзници, известни общо като формата "ОПЕК +", може да обмисли да приключи договореното намаляване на петролното производството през 2020 година, заяви в петък руският министър на енергетиката Александър Новак.

"Що се отнася до съкращаването на производството, повтарям още веднъж, това не е неопределен процес. Трябва да се вземе постепенно решение за излизане от договореното съкращаване на добивите, за да се запази пазарния дял и по този начин нашите компании да могат да осигурят и внедрят бъдещите си проекти", посочи г-н Новак пред телевизия "Русия 24".

"Мисля, че ще обсъдим подобно решение тази годината", отбеляза той. Руското министерство на енергетиката допълни, че Александър Новак има предвид 2020 година, когато говори за възможно решение за приключване на производствените ограничения.

"ОПЕК +" ограничи съвместното производство от началото на 2018-а година, за да балансира търсенето и предлагането на световния петролен пазар, както и за да подкрепи цените на петрола. Страните-членки се договориха да съкращават съвместното производство с 1,2 млн. барела на ден, но по-рано през този декември те се споразумяха за допълнително намаляване на добивите с 500 хил. барела, или с общо 1,7 млн. барела дневно в рамките на първото тримесечие на 2020-а година.

Александър Новак похвали сътрудничеството между ОПЕК и производителите извън картела, като заяви, че в момента световните петролни пазари са повече или по-малко стабилни. Той каза, че търсенето на петрол може да нарасне през следващото лятото, когато има по-голямо търсене на автомобилни горива.

Междувременно петролните фючърси продължават да поскъпват за четвърта поредна сесия на търговия, търгувайки се в тримесечни върхове на фона на общия инвеститорски риск-апетит на глобалните финансови пазари с оглед на очакванията за скорошен край на търговската война между САЩ и Китай.

Подкрепа за поскъпването на черното злато оказват и данни на Американския петролен институт, според които доставките на суров петрол в САЩ са намалели с цели 7,9 млн. барела през седмицата до 20-ти декември, докато очакванията бяха за тяхно доста по-скромно понижение.

Фючърсите на петрола Брент с доставка през февруари 2020-а година се повишават в петък с 0,31% към 68,15 долара за барел, достигайки най-високо ниво от 17-и септември и след вчерашно нараства с 1,2%.

Фючърсите на американския лек суров петрол нараства с 0,36% към 61,90 долара за барел и също се търгуват в най-високо нивото от 17- септември насам.

В рамките на отминаващата 2019-а година фючърсите на петрола Брент нарастват с над 25%, а тези на американския лек суров петрол - с цели около 35%.

Графики на петрола брент и на американския лек суров петрол
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна