Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Австралийски военни ще помагат в борбата с огъня

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Австралийски военни ще помагат в борбата с неовладените огнени стихии в щата Нов Южен Уелс. Допълнителната помощ идва в момент, в който страната се подготвя за поредния уикенд с рекордно високи температури. Над 70 пожара бушуват само в Нов Южен Уелс, като 30 от тях не са овладени. 

До момента са изпепелени около 5 милиона хектара земя, девет души загубиха живота си, и бяха унищожени почти 1 000 къщи.

Оперативният мениджър на противопожарната служба в щата Виктория Марк Гънинг, съобщи, че пожарникарите страдат от заболявания, предизвикани от високите температури, на които са изложени всеки ден:

"Екстремните жеги увеличиха броя на пожарникарите, страдащи от заболявания, възникнали от излагането на високите температури. Техният труд е тежък и правим всичко възможно да бъдат хидратирани и да получават най-добрата възможна подкрепа. Пожари бушуват в Австралия вече от 3 месеца, много щати си помагат един на друг. Екипите ни са изморени, но все още е декември, а това е само средата на сезона на пожарите."

Очаква се в Сидни температурата в неделя да достигне 31 градуса, а във вторник да скочи до 35. В Западните предградия на града термометърът може да отчете над 40 градуса.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени