Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Москва и Киев договарят газовия транзит

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Трети ден във Виена продължават преговорите между Москва и Киев по новото споразумение за транзит на руски газ през територията на Украйна.

„Газпром“ и „Нафтогаз Украйна“ се надяват да подпишат договора до края на днешния ден или утре, съобщават руските медии.

Основните параметри на транзитния договор бяха съгласувани още миналата седмица на преговорите в Берлин и Минск. Срокът на новото споразумение е пет години. Догодина Русия трябва да достави на европейския пазар през Украйна 65 милиарда кубични метра газ и по 40 милиарда годишно от 2021 до 2024.

Вчера руският министър на енергетиката Александър Новак обяви, че на украинската страна са били изплатени присъдените от международния арбитраж в Стокхолм 2 милиарда и 900 милиона долара. Това беше условието страните да се откажат от всички останали взаимни съдебни претенции.

Основната интрига на продължаващите преговори са транзитните такси, които руският газов монополист трябва да плаща.

Настоящият транзитен договор между „Газпром“ и „Нафтогаз Украйна“ изтича на 31 декември.

Правителството на Украйна междувременно одобри днес подписването на доброволно споразумение за уреждане на спор с руската компания „Газпром“, съобщи днес правителствената пресслужба, цитирана от БТА.

Пълномощията да подпише съответното споразумение са възложени на министъра на правосъдието Денис Малюска.

Доброволното споразумение за разрешаване на претенциите на антимонополната комисия на Украйна към Газпром обхваща искове за около 7 млрд. долара. По-рано тази седмица руският министър на енергетиката Александър Новак заяви, че документът ще бъде подписан на 29 декември, след което ще бъдат оттеглени всички искове и вдигнати всички запори от имуществото на „Газпром“ в Европа.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!