Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

5G: какво се случи през 2019 г. и какво да очакваме през 2020 година

2019-а бе белязана с много значими технологични събития. Бяхме свидетели на световната премиера на първите смартфони със сгъваеми дисплеи, Apple пусна дългоочакваната 11-та серия на iPhone, от началото на годината в употреба влязоха електронни винетки, стрийминг услугите продължават своя възход, а потребителите вече могат да гледат първите телевизионни канали в 4К резолюция с новата интерактивна телевизия в България Xplore TV.

Тези и още много други събития ще останат в историята на технологичната индустрия, но говорейки за истинска технологична иновация, не можем да отречем, че сензацията за 2019 година беше 5G.Следващото поколение мобилни мрежи – 5G е много повече от по-бърз интернет на смартфона. Това е технология, която ще позволи на автономни автомобили, е-здравеопазването, виртуалната реалност и гейминга да достигнат истинския си потенциал и да станат масови.

Мрежата от ново поколение вече е достъпна за крайни потребители в редица европейски страни като Ирландия, Великобритания, Швейцария, Германия, Австрия, Монако, така и в много други държави от Северна Америка и Азия. Темата за 5G не пропусна и България, където подготовката за новото поколение мрежи започна от 1 юли 2019 година с даването на тестови честоти от Комисията за регулиране на съобщенията на трите телекома.

Първата 5G базова станция в страната беше пусната още на 1 юли от А1. Компанията направи демонстрация на супер бърз широколентов достъп като показа 16 HD ТВ канала едновременно по 5G мрежа. А1 беше последвана и от другите два телекома, които също проведоха свои публични изпитания на новата технология.

През лятото и есента се проведоха различни тестове на приложенията на 5G като стрийминг на видео, виртуална реалност, гейминг с първите 5G финали по Counter-Strike: GO по време на A1 Gaming League, част от Aniventure Comic Con и редица изпитания с крайни устройства – смартфони. Публичните изпитания приключиха точно преди Коледа с демонстрация на автоматизация на индустриално производство със специален робот, който повтаряше движенията на човек посредством сензори и 5G мрежа в магазина на А1 в Mall of Sofia.

И трите телекома заявиха намерение да стартират 5G мрежа, а някои дори и че технологично са готови да преминат към 5G. А1 вече обяви, че като част от подготовката за пускане на пето поколение мрежа, е разширила своята 4G мрежа и в момента тя има 99% покритие на населението, а 4.5G мрежата й покрива 90% от населението на страната като максималната скорост на сваляне на информация може да достигне 640 Mbps или малко над половината от очакваните скорости при 5G.

Какво обаче спира телекомите да стартират 5G мрежи и да предложат нови и по-добри мобилни услуги за бизнеса и потребителите?

Има две много важни условия за пускането на 5Gв България: трябва да има достатъчно 5G устройства, и то такива с компактни размери за удобна употреба. Макар вече да се предлагат 5G смартфони и рутери, те далеч не са масови и се очаква тяхното масово навлизане в страната да започне през 2020 година.

Второто условие е държавна намеса в лицето на отговорните институции, които следва да намерят начин за освобождаване на честотите в обхват 700 и 800 MHz, ползващи се понастоящем за други цели. Телекомите имат тестови честоти за 5G до края на 2019 година в обхват 3400-3600 MHz и могат да ги ползват само за провеждане на изпитания и настройки на съществуващата си мрежи, за да реагират по-бързо, когато придобият тези честоти за постоянно.

Очакванията са, че през 2020 година ще се проведе търг първо за честотите в обхват 3,4-3,6GHz – именно на тях ще стартират мрежите от пето поколение в България. След това ще се организира търг и за честотите в обхват 700 и 800 MHz, които ще послужат за развитие и разгръщане на пълния потенциал на 5G мрежите.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия