Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бразилия глоби "Фейсбук" с 1,6 млн. долара заради споделяне на потребителски данни

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бразилското министерство на правосъдието заяви в понеделник, че американската технологична компания "Фейсбук" (Facebook) трябва да плати глоба от 6,6 милиона реала (приблизително 1,6 милиона долара) за споделяне на потребителски данни. Министерството добави, че глобява водещата социална медия заради злоупотреба с данни на потребителите във връзка със скандала с компанията Cambridge Analytica.

Скандалът Facebook - Cambridge Analytica от 2018 година разкри, че голямата социална интернет медия е използвала лична информация на милиони свои потребители без тяхно съгласие, за целите на политическа реклама.

Преди десет дни пък технологичната компания Comparitech направи друго разкритие, според което данните на над 267 милиона потребители на "Фейсбук" са били изложен на онлайн достъп през интернет.

Според доклад на Comparitech в партньорство с Боб Диаченко преди коледните празници, идентификационни номера на юзъри, телефонни номера и имената на над 267 милиона потребители на Facebook са били изложени на онлайн достъп.

"Диаченко смята, че събирането на данни е най-вероятно в резултат от незаконна скрапинг операция (извличане на данни в големи количества) от престъпници във Виетнам, според наличните доказателства", се посочва в този доклад. База данни на "Фейсбук" е била изложена на онлайн достъп за почти две седмици по-рано през декември.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!