Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иновативен европейски куклен театър с участието на ДКТ Видин

БНР Новини
3
Снимка: http://institutfrancais.bg

„Малък театър на края на света… Опус II" е съвременен спектакъл, в който известният режисьор и актьор Езекиел Гарсия Ромеу представя своя необичаен поглед към света. Участват актьорите от Видинския куклен театър Христо Иванов, Маргарита Костова, Теодора Рашед, Пламен Кънев, гост-актьорът Ирослав Петков и самият Езекиел Гарсия Ромеу.  

Създаден с изящни кукли и актьори, които се смесват със зрителите, тъй като в тази постановка няма разделение сцена – зрителна зала. Една импровизирана сцена, която постепенно оживява в емоционален, въздействащ разказ за човешката съдба. Всичко е като сън, в който стигаме до земните недра, от които блика нефт и тревога за случващото се с нашата планета. Зрителят става част от различен свят, пълен с метафори и откривателство. 

Основата на проекта е, че кукленият театър не е само за деца – възрастните са негова естествена публика. Иновативен европейски куклен театър, финансиран по програма "Творческа Европа". Участници в проекта са Театър „Де ла Масю“ от Ница, Франция, Университет Кот д‘Азюр в Ница, неправителствена организация „Идея за култура“ от Рим, Италия и  Държавен куклен театър, Видин. 

Френска компютърна компания изгражда софтуерна интернет игра, с която се провокира младата публика – играейки играта на своите устройства, да прояви интерес и към театралната постановка. Замислено е реакцията на играчите на играта да има отражение в спектакъла. Екип на университета в Ница ще има научно изследване за връзката между живата публика, играчите в интернет и спектакъла.

Успоредно с изнасяне на постановката е предвидено създаване на виртуален музей на куклата. 100 карти на отделни кукли от различни системи от различни страни ще предоставят възможност да се види технологията на изработката им и всяка част от дадена кукла ще може да се движи и демонстрира своите възможности в 3D формат. 

Целта на участниците в проекта е проучване на публиките в Европа. На финала на проекта са предвидени семинари, на които ще бъдат обучени по 20 души как да работят по системата 3D и по този начин да бъдат привлечени към неизчерпаемото богатство на кукления театър.  

Спектакълът „Малък театър на края на света… Опус II"  бе показан в Пловдив – европейска столица на културата и в София на сцената на Театър „Азарян“. Предстоят му гостувания във Франция и в Италия.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия