Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия и Украйна се споразумяха за транзита на газ за Европа

| обновено на 31.12.19 в 12:53
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Москва и Киев подписаха пакет документи, които гарантират транзита на газ през територията на Украйна от 1-ви януари. Споразуменията придобиват юридическа сила от днес, съобщи изпълнителният директор на руския газов монополист „Газпром“ Алексей Милер.

По думите на Алексей Милер окончателните споразумения са били постигнати след петдневни непрекъснати преговори между делегациите на Русия и на Украйна във Виена. Новият транзитен договор предвижда „Газпром“ да достави на европейския пазар 225 милиарда кубични метра газ през следващите пет години: 65 милиарда догодина и по 40 милиарда от 2021 до 2024.

Освен това двете страни подписаха извънсъдебно споразумение, по силата на което Украйна се отказа от антимонополните си претенции към „Газпром“ на стойност 7 милиарда и 400 милиона долара. На свой ред руската компания оттегли от международния арбитраж в Женева иск срещу Украйна, че е нарушила задълженията си за защита на инвестициите. Преди това „Газпром“ изплати присъдените на „Нафтогаз Украйна“ от арбитража в Стокхолм 2 милиарда и 900 милиона долара.

Медведев нарече сделката “компромис“

Руският премиер Дмитрий Медведев нарече новия транзитен газов договор между Москва и Киев „компромис, който трябваше да бъде намерен“.

Споразумението влиза в сила от утре и гарантира доставките на руски газ през Украйна през следващите пет години.

Медведев написа в профила си във Фейсбук, че всички спорни въпроси са решени, а взаимните претенции – прекратени.

По думите му транзитът на руски газ през Украйна продължава при условия, които устройват всички страни. „Подписването на документите показва, че можем разговаряме и да се договаряме и по най-сложните въпроси“, посочи той.

За 5 година Украйна ще получи от транзита около 7 милиарда долара, заяви по-рано украинският президент Володимир Зеленски. Руската страна се ангажира да достави на европейските потребители през Украйна 225 милиарда кубични метра газ: 65 милиарда догодина и по 40 милиарда от 2021 до 2024г.

Освен това украинското министерство на правосъдието и „Газпром“ сключиха извънсъдебно споразумение, с което се отказваха от взаимните си финансови претенции.

Заместник-председателят на Европейската комисия благодари на Русия и Украйна за успеха в преговорите за споразумение за транзит на руски газ към Европа, съобщи Риа Новости. Марош Шефчович заяви:

"Дълбоко съм признателен за тежката работа и усилията. На основата на политическата договореност, постигната миналата седмица от Украйна, Русия и Европейската комисия, транзитният договор, осигуряващ непрекъснати доставки на газ в Европа от 1 януари 2020 г., вече е подписан."

Шефът на компанията "Нафтогаз" изрази благодарност към международните партньори, в частност САЩ, за оказаната подкрепа за Украйна на преговорите с руската страна по газовата сделка, в резултат на които вчера бе подписан петгодишен договор с "Газпром" за транзита на газ, предаде ТАСС.

"Благодарни сме на Европейската комисия за последователната й позиция, свидетелство за признаване на надежността и ефективността на газопреносната система на Украйна, а също и на американските  партньори - за подкрепата за енергийната сигурност на европейския  континент", заяви Андрей Коболев в декларация на сайта на компанията.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени