Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ксенофобски фронт срещу благотворителна инициатива в София

Жилищен блок се надигна срещу доброволчески екип, приготвящ храна за бездомници

Снимка: Facebook

Има огромен системен проблем в българското общество – каза за „Хоризонт“ Галина Лачева от Food Not Bombs ("Храна, не война"), която осигурява храна и подкрепа за бездомни възрастни хора. Лачева визира протестите на местно население срещу създаването на кризисни центрове, малцинствено население и казуси, свързани с приемането на уязвимите и различните от нас.

В отворено писмо до институциите, медиите и религиозните общности от Food Not Bombs разказват за опита да бъде възпрепятствана благотворителната им дейност в централен столичен район.

Покрай Нова година, когато се налага да сменят помещението, където извършват дейността си, срещат враждебността на местните хора.

Мирисът на храна, който пречи

„В квартал Изток бяхме наели един офис с надежда това да е новото ни уютно пространство. Наложи се да се разделим с предходното, което няколко години използвахме на Женски пазар. Оказа се, че хората, които живеят в съответната кооперация, са изключително враждебно настроени към хора с различен цвят на кожата, с неизрядни прически, които изглеждат уязвими. Излязоха с протест за това, че ние приготвяме храна за 3 максимум 4 часа в неделя на обяд, която след това споделяме на Женски пазар с хора в нужда. Миризмата за тях била нетърпима. Не можело в жилищна сграда да мирише на храна и то постна. Ние винаги готвим веган ястия, не е нещо нетърпимо като мирис“, разказа пред „Хоризонт“ Галина Лачева.

Помещението, което е наето вече един месец, се намира на първия етаж, достъпът е ограничен, следи се кой влиза и излиза, обясни тя. Случвало се някой да излезе да пуши пред блока и да остави входната врата отворена, но инциденти не е имало, допълни Лачева.

На страха очите са големи

„Имаше протести за това, че хиляди бежанци сме допускали. В момента няма бежанци. Има много чужденци, които помагат. Единият от нашите активисти е полуиндонезиец, иначе германски гражданин. Обвиниха го, че е камбоджански имигрант, който иска да ги окраде и т.н.“

За каузата работят много доброволци – както от платформата Time Heroes, така и деца от еврейската общност, студенти, чужденци.

От доброволческата инициатива настояли да се направи събрание, за да се представи дейността им пред обитателите на жилищната кооперация. „Но не ни беше дадена тази възможност. Първото събрание, на което бяхме повикани, беше това, на което бе обявено, че сме нежелани, че хората се притесняват, децата им се страхуват, че идват хора с вид на клошари, които влизат в сградата“, уточни Лачева.

Обвиненията

Обвиненията срещу наемателите са разнородни – от това, че се носи мирис на марихуана (те кадят с градински чай срещу бацили) до това, че са сектантска организация. „Сектанти, които горят билки за гонене на демони. Имаше доста шокиращи твърдения.“

Майлс Багнал, който от година е в България, от няколко месеца е част от инициативата. Идва от северните части на Великобритания. Живял е и в Испания. По повод катализирането на страхове както в конкретния случай, така и изобщо по света, включително при Брекзит, Багнал смята, че става дума „за недостиг на образование, за неграмотност“.

Ограничен брой хора отправят послания, популистки. Целият свят се е превърнал в място, в което разчитаме на големите заглавия в медиите, вместо да проучваме задълбочено ситуацията“, коментира той. По думите му липсва истинската комуникация, общуването с хората, с уважение към това откъде идват, какъв е техният бекграунд, което предполага толерантност за в бъдеще и разбирателство.

„Най-доброто според мен е хората индивидуално да се занимават със собствените си страхове. През човешката история нашата индивидуална ангажираност и отговорност са били отнемани. Предоставяли сме ги на религиозните институции, на политическите организации, на кралици и крале, на лидери от всякакъв тип. Хората са се отучили да общуват и да се съгласуват, като дават своя глас за други и очакват от тях – от църквата, от държавата да поемат отговорност“, изтъкна Майлс Багнал.

Двете мнения чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна