Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай разследва мистериозно огнище на вирусна пневмония

Снимка: БГНЕС (архив)

Китай разследва огнище на вирусна пневмония на фона на спекулации в интернет, че заразата може да е свързана със SARS (тежък остър респираторен синдром – ТАРС - б.р.). Сходният на грип вирус, наричан атипична пневмония, причини смъртта на стотици души преди десетилетие, предаде АФП.

Екип експерти от Националната здравна комисия бе изпратен днес във Ухан, централната китайска провинция Хубей и провеждат съответните инспекции, съобщиха медиите в Пекин.

Вчера общинската здравна комисия в Ухан съобщи, че болници в града са „третирали последователни серии от пациенти с необяснима пневмония“, но подробности не бяха дадени.

Китайският новинарски сайт „Пейпър“ съобщи за 27 случая на вирусна пневмония през декември, позовавайки се на анонимни здравни служители от града.

 „От 27 случая седем са критични, останалите са под контрол, очаква се двама пациенти скоро да бъдат изписани“, съобщи сайтът.

Новината за огнище на пневмония в Ухан доведе до спекулации онлайн, че става въпрос за ТОРС – силно заразно респираторно заболяване.

Световната здравна организация разкритикува Китай, който не съобщи за всички случаи на атипична пневмония след огнището през 2003 г. Тогава загинаха 349 души в континентален Китай и още 299 в Хонконг. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна