Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лондон предлагал Русия да стане асоцииран член на НАТО през 1995 г.

Снимка: Архив

Русия е можела да стана асоцииран член на НАТО пред 25 години, ако съответното предложение на британското министерство на отбраната бе получило подкрепа. Това разкриват конфиденциални данни на „Даунинг стрийт“ 10, пише в. „Гардиън“.

Предложението, насочени към промяна на дългогодишния антагонизъм между Изтока и Запада, се съдържа в документи, публикувани днес от Националния архив.

Планът на тогавашния военен министър Малкълм Рифкинд имал за цел да разсее подозренията на Кремъл спрямо разширяването на НАТО на изток.

През 1995 г. президент на Русия е Борис Елцин, а Студената война е приключила, а Москва се опита да се нагоди към новите условия.

Малкълм Рифкинд, бивш министър на отбраната и на външните работи на Великобритания.

Според Рифкинд новата категория асоцииран член е била добро решение, тъй като с нея се избягва чл. 5 от договора за НАТО, според който атака срещу една държава е атака срещу всички страни членки.

Но тогавашния британски финансов министър Кен Кларк е отхвърлил идеята като „фарс“ и предложението не е получило подкрепа.

Запитан за инициативата си тази седмица, Рифкинд заяви: „Това бе преди Путин. Имахме Горбачов и Елцин, които бяха по-склонни към сътрудничество и наистина искаха сближаване със Запада. Русия подкрепи действията срещу Саддам Хюсеин през първата война във Залива (1990-1991 г. – б.р.)“.

„Опитвах се да намеря начин да кажа, че можем да подкрепим по-тясно сътрудничество с Русия и така ми дойде идеята за асоциирано членство. Въпреки че тя не се осъществи, доведе до Съвета НАТО-Русия, в който Москва участваше в някои срещи на НАТО. За съжаление, когато Путин анексира Крим, това приключи“. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна