Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Военен кораб евакуира бедстващи от пожари австралийци

Австралийският военен кораб "Choules".
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кораб от австралийския боен флот пристигна днес в крайбрежния град Малакута, щата Виктория, за да евакуира хиляди жители и гости на града, който е блокиран от пожари, предаде ДПА, цитирана от БТА.

На борда на кораба има храна, вода и медикаменти. Той може да евакуира до хиляда човека с един курс, казаха от австралийското министерство на отбраната.

В градчето, на около 500 км източно от Мелбърн, пребивават 4000 души, които заради наближаващите пламъци от вторник са потърсили спасение на морския бряг. Малакута има населени около хиляда човека, но то е популярна ваканционна дестинация през лятото.

По-рано днес противопожарните служби в щатите Виктория и Нов Южен Уелс приканиха туристите и всички приходящи да напуснат зоните с пожари заради очакваните високи температури в края на седмицата, които могат да придадат допълнителна мощ на огнената стихия.

Австралийската метеорологична служба обяви, че замърсяването на въздуха в столицата Канбера е двайсет пъти над нивото на безопасност за здравето на хората и че заради дима от пожарите понастоящем това е най-замърсеният град в света. Горските пожари бушуват в югоизточните части на Австралия от октомври. Огънят е опустошил над 5,36 милиона хектара и е унищожил над 1400 жилища. Смъртните случаи са 14, припомня ДПА

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени