Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на петрола с 3% след въздушните удари на САЩ, довели до смъртта на висш ирански генерал

Петролът поскъпва рязко, а фючърсите на американските фондови индекси бележат спад, след като въздушен удар на САЩ по летището на Багдад доведе до смъртта на висш ирански генерал и на ирански паравоенен командир. Пентагонът на САЩ посочи, че президентът Доналд Тръмп е одобрил операцията.

Новината предизвика първоначален скок с цели 3 долара на фючърсите на петрола Брент с доставка през март до 69,16 долара за барел, достигайки най-високо ценово ниво от 17-и септември 2019-а година насам, преди да последва известно връщане назад към 68,40 долара за барел. Въпреки това петролът Брент поскъпва в рамките на деня с над 3%.

Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през февруари също нарастват с 3% към 63,00 долара за барел, като веднага след новината за американския въздушен удар по летището на Багдат те поскъпнаха за кратко до 63,84 долара за барел, достигайки най-високо ниво от края на април 2019-а година.

Графики на Брент и на американския суров петрол

"Рисковете за петролните доставки в Близкия Изток по принцип бяха завишени и сега можем да видим, че напрежението между САЩ и подкрепяните от Иран военни формирования в Ирак продължава се повишава", посочи за Ройтерс Едуард Моя, анализатор на брокерската компания OANDA.

Американският въздушен удар по международното летище в Багдад в ранните часове на петъчния ден доведе до смъртта на иранския генерал-майор Касем Солеймани, ръководител на елитните ирански Бригади Ал Кудс, и на командира на иракската паравоенна милиция Абу Махди ал Мухандис.

Убийството на Солеймани бележи драматична ескалация в регионалната "война в сянка" между Иран и САЩ и техните съюзници. Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей обеща сурово отмъщение.

Всичко това води до съществен риск за доставките на петрол от региона на Близкия Изток и по-специално от Ирак, който е вторият най-голям производител в рамките на ОПЕК, изнасяйки около 3,4 млн. барела петрола на ден главно от южното пристанище Басра.

Това от своя страна допринася за рязкото поскъпване на петрола, което изглежда продължава да бъде подкрепено и от решението на Китайската централна банка от по-рано тази седмица да намали нивата на задължителните резерви на търговските банки, освобождавайки по този начин около 800 млрд. юана (близо 115 млрд. долара) за финансиране на забавящата се водеща азиатска икономика.

Днешната рязка ескалация на геополитическото напрежение по оста САЩ - Иран се отразява негативно на глобалните пазари на акции.

Фючърсите на американските фондови индекси се понижават с близо 1% преди началото на днешната търговия на Уолстрийт, след като през първата за 2020-а година търговия те покориха нови рекордни върхове. Фючърсите на DJIA се понижават с 250 пункта (спад с 0,88%), на S&P500 - с 0,92% и на Nasdaq100 - с 1,05%. Ден по-рано DJIA нарасна с 330 пункта (с 1,16%) до нов рекорден връх от 28 868,80 пункта, S&P500 - с 0,84% до исторически връх от 3 257,85 пункта и Nasdaq Composite - с цели 1,33% до рекордно ниво от 9 029,19 пункта.

Европейските борси също стартират петъчната търговия със загуби, като общият индекс Stoxx Europe 600 е понижава с 0,57%, немският DAX 30 - с 0,87%, френският CAC 40 - с 0,45% и британският FTSE100 - с 0,34%.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!