Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опасенията за въоръжен конфликт САЩ-Ирак провокират поскъпване на "валутите-убежище"

Щатският долар, японската йена и швейцарският франк поскъпват на валутните пазари, след като въздушният удар на САЩ по летището в Багдад, при който загина висш ирански военен, провокира напрежение на световните капиталови пазари с оглед на опасенията за възможен въоръжен конфликт между Вашингтон и Техеран.

Засилващото се геополитическо напрежение в Близкия Изток доведе до бягство на инвеститорите във "валути-убежище", до покупките на държавни облигации от Германия и САЩ, което доведе до намаляване на тяхната доходност, до ръст на цените на петрола и до продажби на акции на фондовите борси по целия свят.

Основни губещи на валутните пазари през петъчната европейска търговия са британската лира и еврото, които поевтиняват спрямо йената, франка и долара.

Паундът се понижава с 0,55% към 1,3061 щатски долара, отстъпвайки за втора поредна сесия на търговия от новогодишния връх около 1,3280 долара. Британската лира поевтинява с 1% към едномесечно дъно от 141,00 японски йени и с 0,4% към 1,2700 швейцарски франка. Негативно влияние върху паунда продължава да оказва и неизвестността около насрочения за 31-ви януари Брекзит, както и серията слаби британски икономически данни, публикувани от началото на новата 2020-а година (влошаващата се промишлена и строителна активност през декември, слаби данни за потребителските кредити през ноември).

Еврото също губи позиции спрямо "валутите-убежища", поевтинявайки с 0,4% към 1,1125 щатски долара, след като в края на 2019-а година (на 31-ви декември) единната европейска валута поскъпна до 4-месечен връх от 1,1238 долара. Еврото се понижава с 0,9% към 120,17 японски йени (най-ниско ниво от 10-и декември) и с 0,2% към 1,0825 швейцарски франка (най-ниско ниво от началото на септември 2019-а година). Днешните германски данни, показващи увеличаване на безработицата през декември, също допринасят за слабото представяне на единната валута.

Геополитическото напрежение в Близкия Изток допринася за поскъпване на японската валута и спрямо зелените пари, като тя се повишава с 0,5% към 107,90 йени за един долар, достигайки по този начин най-висока стойност от 1-ви ноември 2019-а година. Трябва да се има предвид, че именно йената се ползва в най-голяма степен като "валута-убежище" с оглед на статута на Япония на най-голямата в света кредитна държава (инвеститорите взимат евтини кредити в йени, за да ги инвестират в други валути или във финансови активи като акции и облигации).

Облигациите пазари също са повлияни от новината за въздушните удари на САЩ спрямо летището в Багдад, като търговците закупуват и държавни дългови книжа на САЩ и Германия с оглед на статута им на "инвестиция-убежище", което пък води до намаляване на тяхната доходност.

Така например доходността на 10-годишните американски облигации се понижава към триседмично дъно от 1,814%, след като само ден по-рано беше достигнат връх от 1,946%.

Доходността на 10-годишните немски дългови книжа пък намалява към двуседмично дъно от -0,248%, което е с цели 12 базисни пункта под 7-месечният връх, достигнат преди по-малко от 24 часа.

Понижения с между 4 и 6 базисни пункта им и при останалите държавни облигации в рамките на еврозоната.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна