Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетки американски петролни работници се подготвят да напуснат Ирак

Петролът продължава да поскъпва силно при солиден спад на акциите на авиокомпаниите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Десетки американски граждани, работещи за чуждестранни петролни компании в южния иракски петролен град Басра, се подготвят да напуснат страната, съобщи в петък иракското министерството на петрола.

По-рано през деня посолството на САЩ в Багдад призова всички американци незабавно да се оттеглят от Ирак - часове, след като Съединените щати убиха лидера на иранските кудски сили Касем Солеймани и иракския паравоенен командир Абу Махди ал Мухандис при въздушен удар на международното летище на иракската столица.

Иракски представители обаче заявиха, че евакуацията няма да засегне операциите, производството или износа на петрол.

Източници от различни петролни компании съобщиха за Ройтерс, че се очаква работещите за тях американци в Ирак да напуснат в скоро време страната.

Добивите на петрол в Ирак - вторият по големина производител в рамките на ОПЕК - са за около 4,62 млн. барела на ден, според последно проучване на агенция Ройтерс.

Говорителя на "Бритиш петролиум" (BP) - компанията, която разработва гигантското нефтено находище "Румаила" близо до град Басра, отказа коментар на тези информации. В находището "Румаила" се добиват около 1,4 млн. барела петрол дневно.

Компанията Genel, която е производител на петрол в автономния регион Кюрдистан в Северен Ирак, пък заяви, че операциите ѝ продължават нормално, като и тя отказа да коментира дали има движение сред нейния персонал.

Други нефтени компании като Gulf Keystone Petroleum (която също работи в Кюрдистан) и DNO също отказаха да коментират информацията за предстоящата изтегляне на американските им служители.

Макар и непотвърдена, новината за изтеглянето на американците, работещи в петролните находища в Ирак, оказва допълнителна подкрепа за днешното силно поскъпване на цените на петрола.

Фючърсите на петрола брент нарастват с 3,65% към $ 68,70 за барел, като за кратко удариха връх около $ 69,50 (най-високо ниво от септември миналата година), а тези на американския лек суров петрол - с 3,58% към $ 63,40 за барел, достигайки в рамките на петъчната търговия ценови връх от $ 64,09 за барел (най-високо ниво от април 2019-а година).

Според някои анализатори, дори да не се стигне до мащабен въоръжен конфликт между САЩ и Ирак, петролът може да поскъпен към 80 долара за барел.

Рязкото поскъпване на "черното злато" се отразява позитивни на акции на петролните компании и негативно за акциите на въздухоплавателните компании.

На извън борсовата търговия на Уолстрийт акциите на Exxon Mobil Corp. поскъпват с 1,47%, на Occidental Petroleum Corp - с 2,63%, на Schlumberger Ltd. - с 1,84%, на Halliburton Co. - с 0,86%, на Marathon Oil Corp. - с 0,74% и на  Chevron Corp. - с 0,76%.

Акциите на европейските петролни компании също поскъпват, като тези на BP нараства с 1,8%, а на  Royal Dutch Shell - с 1,4%.

На другия полюс са акциите на самолетните компании, които се намират под натиск от продажби в следствие на скока на петролните цени. Преди старт на търговията на Уолстрийт акциите на American Airlines Group Inc. поевтиняват с 2,75%, на Delta Air Lines Inc. - с 2,29% и на United Airlines Holdings Inc. - с 1,94%.

Спад бележат и акциите на европейските авиокомпании като тези на EasyJet се понижават с 3,22% и на Ryanair - с 2,31%, докато на Air France се сриват с 6,54%, а на Deutsche Lufthansa - със 7,12%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени