Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на Уолстрийт след ескалация на геополитическото напрежението по оста САЩ - Иран

Основните фондови индекси на Уолстрийт стартираха петъчната търговия със солидни понижения от и над 1%, тъй като инвеститорите започнаха да се отказват от притежаваните от тях рискови активи след въздушният удар на САЩ по международното летище на Багдат, при който беше убит висш ирански военен и това доведе до рязка ескалация на геополитическото напрежение в Близкия Изток и най-вече по-оста Вашингтон - Техеран.

Индексът DJIA се понижи за кратко с 1,09%, широкият индекс S&P500 - с 0,97% и технологичният Nasdaq Composite - с 1,27%. Последва париране на част от първоначалните солидни загуби, но и трите индекса продължават да се понижават с 0,7% до 0,9% в резултат и на поредно много слабо индустриално проучване за САЩ през декември, което показа, че промишлената активност се сви през декември за пети пореден месец, при това с най-рязко темпо от юли 2009 година насам.

Около 90 минути след началото на петъчната търговия индексът на сините чипове DJIA се понижава с 240 пункта (спад с 0,85%), индексът S&P500 - с 0,71% и Nasdaq Composite - с 0,75%, след като през първата сесия за 2020-а година и трите основни фондови индекса удариха поредни рекордни върхове, нараствайки на 2-ри януари с между 0,8% и 1,3%.

Ескалиращото геополитическо напрежение накара инвеститорите да потърсят убежище в държавни облигации като 10-годишните американски дългови книжа, което доведе до силен спад на тяхната доходност към най-ниско ниво от 12-ти декември насам. Падащата доходност пък се отрази негативно на акциите на американските банки, като акциите на JP Morgan поевтиняват с 1,32%, на Bank of America Corp - с близо 2% и на Citigroup Inc - с 1,72%.

В същото време рязкото поскъпване на петрола с над 3% се отразява позитивно на акциите на енергийните компании, но негативно на авиокомпаниите. Акциите на American Airlines Group Inc. се понижават с 4%, на Delta Air Lines Inc. - с 2,5% и на United Airlines Holdings Inc. - с 2,9%.

На другия полюс са акциите на Tesla Inc., като те поскъпват с около 4% към нов рекорден връх от $ 454 за акция, след като компанията представи доста силни данни за доставките на електромобили за последното тримесечие и за цялата 2019-а година.

Опасенията за възможен открит въоръжен конфликт между САЩ и Иран пък се отразяват позитивно на акциите на оръжейните компании, като тези на Lockheed Martin поскъпват с 3,4% и на Northrop Grumman - с 4,36%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна