Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Австралия свиква 3000 резервисти за борба с горските пожари

Австралийски военни вече помагат за справяне с кризата, причинена от горските пожари.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Австралийският премиер Скот Морисън обяви, че ще бъдат свикани 3000 военнослужещи от резерва, за да подпомогнат гасенето на големите горски пожари в югоизточните части на Австралия, предадоха световните агенции.

Правителството ще отдели 20 милиона австралийски долара или около 14 милиона щатски долара за наемане на допълнителни самолети за борба със стихийното бедствие.

Министърът на отбраната Линда Рейнолдс определи свикването на резервистите като първото по рода си в историята на Австралия.

От септември пожарите са изпепелили около 5 милиона хектара земя. Оттогава в резултат на огнената стихия загинаха 23-ма души, а над хиляда сгради бяха разрушени. Освен това непрекъснато се налагат масови евакуации.

Експертите се опасяват, че милиони животни са застрашени от смърт, между тях една трета от всички коали от щата нов Южен Уелс на източния бряг.

Според изследване на НАСА вследствие на сегашните горски пожари в Австралия в атмосферата са изхвърлени над 250  милиона тона въглероден диоксид, близо половината от количеството, което обикновено се изхвърля в цяла Австралия за година.

В разгара на пожарите министър председателят Скот Морисън замина на почивка със семейството си в Хавай. Говорителите на премиера се опитаха да омаловажат пътуването му, но в последствие Морисън се видя принуден да се извини.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени