Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възобновени са доставките на руски петрол за беларуските рафинерии

Транзитът се извършва нормално

Снимка: БГНЕС

Доставките на петрол от Русия за нефтопреработвателните заводи (НПЗ) в Беларус бяха възобновени. Най-напред ще бъде захранено предприятието „Нафтан“, а след това и Мозирската рафинерия. Това съобщи днес заместник-председателят на управителния съвет на концерна „Белнефтехим“ Владимир Сизов, цитиран от агенция БелТА, предаде ТАСС.

По-рано днес Беларус договори доставката на първата партида руски петрол, за да работят без прекъсване беларуските рафинерии през януари. Руската компания „Транснефт“ потвърди впоследствие, че в най-скоро време ще достави 133 000 тона. Според изявлението на „Белнефтехим“ този петрол ще бъде на цена с отстъпка на фона на продължаващите преговори за възобновяване на редовния внос, съобщи Асошиейтед прес.

Сизов посочи, че до края на днешния ден ще бъдат изпомпани 6000 тона петрол.

Минск се надява да получи от Русия през януари 650 000 тона петрола, като първата партида ще бъде до 130 000 тона, допълва БТА.

Транзитът на руски петрол през територията на Беларус се извършва нормално и в съответствие със задълженията, поети от беларуската страна, добави Сизов.

Беларус планира до края на януари да започне отново да изнася петролни продукти от своите НПЗ, информира заместник-председателят. Той поясни, че възобновяването на експорта ще зависи от това „колко ритмично и бързо ще върви процесът на сключване на договори“.

Междувременно високопоставен източник от бранша, цитиран от ТАСС, каза, че руските компании са готови да възобновят редовните доставки, ако беларуските НПЗ се съгласят да работят при пазарните условия от 2019 година.

Вчера „Белнефтехим“ обяви, че руски петрол не се доставя от 1 януари и че зареждането на НПЗ е намалено до минималното технологично допустимо ниво. По-късно концернът съобщи, че Беларус временно е спрял износа на петролни продукти.

Според източници проблемът с доставките на руски петрол е възникнал поради факта, че Беларус е поискал да премахне премията за доставчиците към договорната цена.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна