Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Малинов: С „Балкански поток“ приходите на „Булгартрансгаз“ ще се увеличат в пъти

На газовата борса вече има сключени осем сделки

Владимир Малинов
Снимка: БГНЕС

„Доставките на газ от Русия се осъществяват успешно през новата входна точка – „Странджа 2“, през Турция. Плюсовете от реализирането на този проект са сигурност и икономическа целесъобразност. Това ще се отрази върху крайните цени и върху крайния потребител. С промяната на точката на доставка се спестяват и транспортни разходи. През „Странджа 2“ газ получават и Северна Македония, и Гърция“. Това каза пред БНР Владимир Малинов, изпълнителен директор на „Булгартрансгаз“.

„Считано от 1-ви януари липсва поток на природен газ по трансбалканския газопровод. Независимо от това нашата система е готова да поеме такъв поток, ако има необходимост… Реверсивният поток, част от концепцията за вертикалния газов коридор, вече е отворен и когато пазарът има интерес и пазарните нива позволяват, може да се транспортира природен газ във всички посоки“, допълни Малинов в предаването „Неделя 150“.

Той подчерта, че от 1-ви януари „Булгартрансгаз“ продължава да транспортира газ до Турция:

„Природният газ идва от Турция, минава през нас и се връща обратно в Турция - през „Турски поток“ влиза в компресорна станция „Странджа“, на българска територия. Ние го реверсираме и по съществуващия маршрут, по който до момента доставяхме газ за Турция, го връщаме обратно в Турция“.

Малинов увери, че България и „Булгартрансгаз“ ще останат на газовата карта на Европа:

„И след изграждането на „Балкански поток“ приходите на „Булгартрансгаз“ ще се увеличат няколко пъти. Това, което очакваме с реализацията в по-голям мащаб на „Балкански поток“, е приходът от пренос на „Булгартрансгаз“ да достигне около 400 млн. лева на годишна база“.

Владимир Малинов съобщи, че от началото на функционирането на газовата борса на 1-ви януари вече има сключени осем сделки:

„Сделките са доста под регулираната цена, одобрена на 1-ви януари. Това означава, че интерес към борсата има. Има регистрирани 14 ползватели. Ценовите сигнали, които се дават от тези сделки, показват, че има смисъл. Освен до либерализация това ще доведе и до по-добри финансови и икономически условия“.

Интервюто с Владимир Малинов можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени