Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руслан Стефанов: Трябва внимателно да следим фундамента на енергийната си сигурност

Снимка: Таня Харизанова

„България спази инструкциите на Европейската комисия (ЕК) за строежа на „Балкански поток“. Така плановете на Русия за „Южен поток“ се промениха и той не се случва. Това, което ще засегнат американските санкции е фактът, че вече не може да се строи нова тръба през Черно море, която да излезе на българския бряг. САЩ налагат санкции на фирми, които участват в строежа на „Северен поток“ 2 и на „Турски поток“. Няма да има санкции за български фирми“. Това коментира пред БНР Руслан Стефанов, експерт от Центъра за изследване на демокрацията.

В предаването „Неделя 150“ той изрази съмнение, че „Булгартрансгаз“ ще има печалба в края на годината:

„Инвестициите, които се правят, са сериозни разходи за „Балкански поток“. Над 2 млрд. е сериозен разход, който доста ще намали печалбата на дружеството. Много странно се размива отговорността на политическото ръководство, държавата и на дружеството за инфраструктура, чиято задача е да осигури сигурност на доставките на газ и на приходи в държавния бюджет със своите дивиденти“.

Според Стефанов, ако се стигне до алтернативна доставка на газ през интерконектора с Гърция, тогава ще може да се говори за опит за разбиване на руския монопол в доставките на газ за България:

„Вече ще имаме и действително функционираща борса, която ще може да задоволява не само България, но и съседните държави на Балканите“.

По думите на експерта от всички газови потоци България трябва внимателно да следи фундамента на своята енергийна сигурност.

„България трябва да бъде готова, ако иска да осигури на българския потребител сигурност на доставките. Това може да стане чрез повече и различни източници, които да могат да имат възможността да предоставят пълния обем от необходимост".

Интервюто с Руслан Стефанов можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени