Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политическата криза във Венецуела отново се задълбочи

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Депутати от венецуелската опозиция заедно с Хуан Гуайдо проведоха заседание в сградата на местен вестник в Каракас, по време на което преизбраха Гуайдо за председател на парламента, предадоха световните агенции.

В заседанието участваха 100 народни избраници. След вота Гуайдо се закле пред Бог и венецуелския народ да спазва и да накара другите да спазват конституцията в качеството му на парламентарен председател и на временен президент на Венецуела.

До това заседание извън пределите на парламента се стигна, след като венецуелските сили за сигурност попречиха на Гуайдо и на депутати от опозицията, имаща мнозинство в парламента, да влязат в пленарната зала.

В отсъствието на Гуайдо там управляващите социалисти номинираха противник на Гуайдо от опозицията за парламентарен председател.

По повод на случилото страните членки от Групата от Лима, регионална инстанция, създадена през 2017 г., за да търси изход от венецуелската криза, осъдиха използването на сила от правителството на Николас Мадуро, за да попречат на Гуайдо и на други депутати да влязат в парламента и да участват в заседанието за избор на парламентарен председател.

"Националното събрание има конституционното право да се събира без сплашване, нито намеса, за да избира председателя си", припомнят страните от Групата от Лима и казват, че резултатът от вота, който е протекъл в пленарната зала без Гуайдо и други депутати от опозицията, няма да бъде признат от тях, защото в него не са участвали всички депутати.

Междувременно Петер Стано, говорител на външнополитическата служба на ЕС, каза че ЕС ще продължи да смята Гуайдо за законен председател на Националното събрание и че властите на ЕС не признават резултатите от вота, проведен в сградата на Националното събрание, в резултат на който депутатът Луис Пара се обяви за парламентарен председател. В изявлението се припомня, че на Гуайдо и редица депутати не е било позволено да влязат в парламента и че събитията около планираното гласуване са били съпроводени със сериозни нарушения и действия против неговото демократично и конституционно функциониране.
 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна