Eмисия новини
от 13.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Шанс за забавяне на диабетните усложнения

Александровска болница ще прави скрининг на пациенти с висок риск от развитие на диабет

Проектът "Спри диабета навреме!" е ориентиран към хора с все още недиагностициран диабет тип 2

Снимка: БГНЕС

Екип от медицински специалисти в Клиниката по ендокринология и болести на обмяната в Университетската болница Александровска планира да проведе широкомащабен скрининг за хора с висок риск за развитие на захарен диабет тип 2 с цел превенция на заболяването.
Във фокуса на вниманието са и хората с наличен, но недиагностициран до момента диабет, за да започне възможно най-ранно лечение и забавяне на диабетните усложнения.

Проектът "Спри диабета навреме!" е част от тазгодишната дарителска кампания "Избери, за да помогнеш".

Над 450 милиона души в света са със захарен диабет. Прогнозите сочат, че през следващите 20 години броят на диабетно болните ще надхвърли 700 милиона души.

25 на сто от засегнатите от диабет не знаят

България не прави изключение от тази статистика, казва проф. Здравко Каменов, началник на Клиниката по Ендокринология в Алексанровска болница и ръководител на катедра "Вътрешни болести" в Медицинския университет в София. Над половин милион души имаме с диабет по данни на Българското дружество по ендокринология. От тях са диагностицирани около 75%, но има 25%, които не знаят, че имат диабет, а това е рискова група. „И точно към тези хора, които са с повишен риск, но все още нямат поставена диагноза, е ориентиран проектът.“

В първия етап от проекта всеки желаещ да се включи ще трябва да попълни специален въпросник, чрез който може да определи дали попада в групата на хората с повишен риск от развитие на диабет.

Изследванията

Следващата стъпка е хората от рисковата група да се подложат на изследвания в уникалния за страната Център за превенция на диабета в Александровска болница, който работи и по проблемите на затлъстяването.

Известно е, че еднокринните и сърдечно-съдовите заболявания са водеща причина за смъртност в целия свят. Идеята е всички неблагоприятни фактори, свързани с повишения сърдечно-съдов риск при захарен диабет, като повишена кръвна захар, липидни нарушения, хипертония и затлъстяване, да бъдат едновременно лекувани, посочи проф. Каменов.

Идентифицираните пациенти с повишен риск от диабет ще бъдат включени и в Европейска програма за превенция на диабета, за да бъдат обучени как да се справят със своето състояние, уточни проф. Здравко Каменов.

Минимизиране на усложненията

„Да им дадем насоки какво трябва да се прави. Ако е необходимо с лекарства да се лекуват, така че да отсрочим или да избегнем изобщо вероятността за развитие на захарния диабет. Това е хубавата новина – че захарен диабет тип 2, който е 90% от диабета, може да бъде избегнат.“

Няма ограничения за включване в проекта. Може да се запише всеки, който установи, че попада в рисковата група и има възможност да посещава регулярно Центъра в Алексанровска болница за изследвания и обучения.

Пациентите обаче трябва от сега да знаят, че всички усилия на лекарите да предотвратят развитие на болестта ще бъдат напразни, ако и те самите не положат усилия за това, предупреждава проф. Каменов. „Съдбата на конкретния пациент си е до голяма степен в неговите ръце. Това да промениш стила си на живот, да имаш по-голяма физическа активност, по-малък прием на калории, да осигуриш достатъчно сън – това вече отделният човек трябва да направи всичко възможно да го реализира.“

Планира се проектът да продължи 10 месеца. Тестовете за установяване на риска и телефоните за записване за изследвания в центъра могат да се открият на интернет страницата на Александровска болница.

Още детайли по темата ще научите от звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от