Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

7-годишен ценови връх на златото с оглед на ескалиращото напрежение САЩ-Иран

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В понеделник фючърсите на златото поскъпнаха до най-високо ниво от април 2013-а година насам, тъй като ескалиращото напрежение между САЩ и Иран след убийството с американски дрон на висшия ирански военен командир Касем Солеймани доведе до бягство на участниците на финансовите пазари към "инвестиции-убежище", за каквато се счита и благородния метла.

Февруарските фючърси на златото поскъпват на борсата Comex с 0,86% към 1567 долара за унция, като по-рано през деня дори достигнаха ценови връх от 1590,90 долара - най-високо ниво от 9-и април 2013-а година, според данни на FactSet. По този начин златото поскъпва за девета поредна сесия на търговия, което е на продължителния период на възходящо ценово движение  от края на декември 2018-а и началото на 2019-а година, когато благородният метал поскъпна за 11 поредни сесии на търговия.

В същото време фючърсите на среброто с доставка през март се повишават с 0,2% към 18,179 долара за една унция, отстъпвайки леко назад от сутрешен връх около 18,55 долара (най-високо ниво от края на септември 2019-а година).

През миналата седмица фючърсите на златото се повишиха с 2,3%, докато тези на среброто нараснаха с 1,1%.

Графика на злато/долар
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна