Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Непозната пиеса на Георги Марков скоро на сцена

Театър "Българска армия" празнува с промоция за именици

През октомври със серия събития ще бъде отбелязана 70-годишнината на театъра

Мирослав Пашов
Снимка: Ани Петрова

На днешния Ивановден ръководството на театър "Българска армия" кани имениците да отбележат празника си в салона. За тях са осигурени безплатни билети, а за техните близки и приятели билетът е на половин цена. 

"Този празник е свързан с мой личен празник, защото моят син, малкият ми син е Йоан. Затова аз много го обичам и харесвам този празник. Тази година решихме да поканим всички Ивановци, които имат желание да празнуват в театъра, а не в друго място", разказа в предаването "Хоризонт до обед" Мирослав Пашов, директор на театъра.

Театрална почерпка

"Салонът е пълен още от вчера. Ние решихме, че ще уважим всички. И онези, които не са успели да си вземат места за днес, на 3 февруари даваме същата промоция, същите възможности имат, само че ще почерпят те, не ние", допълни Мирослав Пашов.

Актьорът Иван Радоев участва в представлението “Много шум за нищо” и след спектакъла ще почерпи всички зрители с чаша вино. “Много шум за нищо” се играе вече 22 години под режисурата на проф. Красимир Спасов.

"Един блестящ състав, който през годините, за тези 22 години се смени доста. За голямо съжаление една част от актьорите, които започнахме този спектакъл, не са между нас, но са с нас. Прекрасни актьори. Мирослав Косев, Асен Ангелов - Бате Асен, познат на всички, Петър Гюров. Тези актьори оставиха следа в нашия театър", изтъкна Мирослав Пашов.

Непозната пиеса на Георги Марков

Театър "Българска армия" има в афиша си 24 представления. До края на месеца ще бъде представена на сцена и "Кафе с претенция" на Георги Марков.

"Тази пиеса никак не е популярна. Тя не е известна. Тези, които познават творчеството на автора знаят, че има такава пиеса, но не са я виждали. Тя почти не е играна, но пък е изключително любопитна и ще видят една блестяща игра", обяви театралният директор. 

Предстои още една премиера до края на януари - "Енигматични вариации" на Ерик Еманюел Шмит. В пиесата участват Васил Михайлов и Милен Миланов.

През октомври театър „Българска армия“ ще отбележи 70-годишния си юбилей. С различни събития ще бъдат припомнени участията в спектакли на актьори и режисьори, които са работили в театъра.

Миналото на театъра

"Ще припомним на младите зрители, на младите ни колеги, които сега поемат по пътя на театъра. Ще припомним за блестящи имена. Например малцина знаят, че Стефан Данаилов е започнал кариерата си на театрален актьор в нашия театър. И ще покажем афиш, в който пише за дебюта, обществен дебют на Стефан Данаилов и обществен дебют на Йосиф Сърчаджиев, също започнал дебюта си в театър "Българска армия".  Ще покажем много неща от архива - снимки, спомени, блестящи актьори", допълни Мирослав Пашов.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна