Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАТО започна да изтегля персонала си от Ирак

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) започна да изтегля част от личния състав от Ирак след призива на Багдад чуждестранните войски да напуснат страната, съобщават във вторник редица водещи медии, включително Ройтерс.

Според тях Германия, Румъния, Хърватия, Словакия са започнали да изтеглят своя военен обучаващ персонал от близкоизточната страна след резолюцията на иранския парламент, дошла в резултат на убийството на няколко иракски служители, както и на висшия ирански генерал Касем Солеймани при въздушна така с американски дрон по международното летище в Багдад.

По-рано днес външният министър на Иран Джавад Зариф заяви, че Техеран ще отговори "пропорционално" на елиминирането на Солеймани, като агресивни вербални атаки спрямо САЩ отправиха и други важни ирански представители.

Служител на НАТО заяви пред Ройтерс, че изтеглянето на обучаващ военен персонал от Ирак е с оглед на опасения от регионален конфликт. "Взимаме всички предпазни мерки, необходими за защита на нашите хора. Това включва временно преместване на част от персонала на различни места, както вътре, така и извън Ирак", посочи за Ройтерс неназованият натовски служител.

Мисията на НАТО в Ирак е съставена от няколкостотин военни инструктори, съветници и помощен персонал от страни-членки на алианса и от страни, които не са членки на военния съюз, участващи с военен и граждански персонал.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени