Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Волкан Едигер: „Турски поток“ ще развие двустранните отношения

Доц. Азиме Телли: Турция няма да закупува допълнителен газ

Турски поток
Снимка: ТurkStream

„Има няколко важни особености на проекта „Турски поток“. Русия опитва да увеличи дела си на газовия пазар, като продава директно и създава нови маршрути за продажба. Това е важно за страни като Турция, България или Гърция“, коментира в интервю за предаването „12+3“ доц. Азиме Телли, преподавател по международни отношения и специалист по енергийна геополитика от университета в Мерсин.

Някои експерти посочват, че директните доставки – без посредници и обходни маршрути – допринасят за енергийната сигурност. Критиците на проекта обаче смятат, че „Турски поток“ ще доведе до по-голяма зависимост от Русия. 

По думите на доц. Телли, Турция няма да закупува допълнителен газ по газопровода „Турски поток“:

„Няма промяна в общото количество консумиран руски газ, то е същото. Промяната в маршрута обаче е важна за Турция. Знаете за проблемите между Русия и Украйна. Турция се опитва да гарантира енергийната си сигурност, тъй като ние имаме население от над 80 млн. души и развиваща се икономика“.

С нея е съгласен и проф. Волкан Едигер - директор на Центъра за енергетика и устойчиво развитие в Истанбул и бивш съветник по енергийни въпроси към президентството на Турция.

„Проектът е добър за двустранните отношения, защото ще ги развие. Всички печелят от него и той може да се използва като един от инструментите за развиване на двустранните отношения във всички сфери“.

Азиме Телли обаче допълва, че от турска гледна точка също така съществуват и моменти, които не изглеждат благоприятно за интересите на страната:

Ако някой прочете договорите, ще види, че те не превръщат Турция в газов хъб. Няма истинска промяна в статута на Турция на газовия пазар. Споразуменията са само за транзит на природен газ, ние нямаме право да го продаваме на трети страни, само печелим възможността да пренасяме руски газ към Европа. Друго, което заслужава внимание, са цените, защото няма промяна в това, което Турция плаща на „Газпром“. Турция в момента преминава през икономически трудности и трябва разходите ни за енергоресурси да бъдат ограничени“.

Това обаче е краткосрочно явление, подчертава Волкан Едигер. По думите му турската консумация на газ постоянно се увеличава. Според него България е най-логичният избор:

Преди няколко месеца един от представителите на „Газпром“ заяви, че за тях България е най-добрата опция. Моето лично мнение е същото. Българските енергийни потребности могат да бъдат задоволени от тази тръба и остатък да бъде изнасян към Балканите и Италия, която е крайната дестинация“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна