Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лагард от ЕЦБ: 11 месеца могат да не са достатъчни за постигане на Брекзит търговска сделка

Кристин Лагард

Председателят на Европейската централна банка предположи, че не е сигурно, че 11-те месеца до края на 2020-а година ще са достатъчни за сключване на търговска сделка между Великобритания и Европейския съюз, като Кристин Лагард посочи в интервю за списание "Предизвикателства" (Challenges), че времето е доста кратко.

"Обединеното кралство трябва да напусне Европейския съюз на 31-ви януари 2020 година. Това означава една по-малко несигурност, което е добра новина за инвеститорите. Въпреки това най-голямото предизвикателство предстои - а именно въпросът за постигането на търговска сделка между Лондон и ЕС през 11-месечния преходен период", каза тя.

"Икономическото и финансовото въздействие на Брекзит ще зависи от детайлите на това споразумение - ако наистина то може да бъде постигнато - през този кратък период от време", добави г-жа Лагард, повтаряйки почти изцяло предупреждението на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен от по-рано през деня, че би било трудно да се сключи всеобхватно споразумение до края на настоящата година.

Шефът на ЕЦБ отбеляза, че най-голямата заплаха за икономиката е низходящия тренд в международната търговия.

В интервюто пред списанието, публикувано в сряда на уебсайта на ЕЦБ, Кристин Лагард също така каза, че текущият преглед на стратегията на централната банка ще бъде подходящ момент за проучване на въздействието на климатичните рискове върху макроикономическите модели на банката и последиците от провежданата политика.

Според нея централните банкери разглеждат "осъществимостта и достойнствата" на евентуално пускане от страна на ЕЦБ на собствена цифрова валута. Лагард обясни, че в случай, че използването на физически пари намалява, хората ще трябва да продължават да имат достъп до парите на централната банка. "Искаме да играем активна роля", подчерта тя и отбеляза, че е отворена за използването на криптовалути със съответен подходящ регламент.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна