Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Москва и Анкара чакат отговор на мирната си инициатива

Превземането на Сирт е удар за Триполи, смятат анализатори

| обновено на 09.01.20 в 21:39
От април силите на Халифа Хафтар водят офанзива срещу Триполи.
Снимка: Ройтерс

Превземането на стратегическия либийски град Сирт в понеделник от самопровъзгласилата се за Либийска национална армия на военачалника Халифа Хафтар е сериозен удар за международно признатото правителство в Триполи, заявяват анализатори, цитирани от АФП.

Новият напредък на Хафтар идва на фона на разполагането на турски войници – 35 засега, в подкрепа на правителството на националното съгласие в столицата.

Дипломатическите усилия за прекратяване на кризата включиха вчера призив на Русия и Турция за примирие, въпреки че двете страни подкрепят противоположните страни в конфликта.

Халифа Хафтар (вдясно) се срещна вчера в Рим с премиера Джузепе Конте.

Сирт се контролираше от сили, лоялни на правителството, които изгониха „Ислямска държава“ от крайбрежния град през 2016 г.

Но след като местна салафитска милиция смени страните, градът падна без бой в ръцете на армията на Хафтар, която се опитва да превземе Триполи от април.

Сирт е родният град на покойния лидер Муамар Кадафи и плати висока цена след смъртта му в подкрепян от НАТО бунт през 2011 г.

Мнозина приветстваха силите на Хафтар, тъй като не подкрепят правителството в Триполи, чиито сили са предимно бунтовници срещу Кадафи от Мисрата – град между Сирт и столицата.

И докато турски дронове подновиха атаките срещу силите, подкрепящи Хафтар през последните дни, кабинетът се нуждае от по-сериозно въздушни способности, отбелязва анализаторът Волфрам Лахер. 

Хафтар междувременно отхвърли призива за прекратяване на огъня, отправен от Анкара и Москва вчера, обявявайки, че продължава военните операции срещу силите на Триполи, предаде БТА.

В комюнике, прочетено от неговия говорител Ахмад ал Месмари, маршал Хафтар заявява, че стабилността или възобновяването на политическия процес не може да се реализират преди „изкореняването на терористичните групи“ и разпускането и разоръжаването на милициите, които по думите му контролират либийската столица Триполи.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени