Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АЦБ може да понижи лихвите, ако икономическата слабост остане в сила

Британската лихва поевтиня към двуседмични дъна

Марк Карни, управител на Английската централна банка
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Управителят на Английската централна банка Марк Карни посочи, че британската лихва може да бъде понижена, ако продължи слабостта в икономиката на Великобритания.

Коментарите на напускащия в скоро време пост си шеф на АЦБ причиниха рязко поевтиняване на британската лира към двуседмично дъно спрямо щатския долар.

На последните две заседание през ноември и декември 2019 година двама от 9-те членове на Комитета за лихвена политика на АЦБ гласуваха за намаляване на британската лихва до 0,5% от 0,75%, въпреки че самият Марк Карни подкрепи запазването на лихвите на нивото от 0,75%.

В края на миналата година британската икономика нарасна с най-слабия си годишен темп от 2012 г., като редица икономически показатели продължават да се влошават въпреки предпазливите признаци на оптимизъм сред бизнеса и потребителите на Острова след победата на премиера Борис Джонсън на декемврийските общи избори.

Според Марк Карни британският икономически растеж "се е забавил под потенциала си", предупреждавайки в същото време, че "повишаването на целта за инфлация работи по-добре на теория, отколкото на практиката".

В една от последните си речи като шеф на АЦБ, той отбеляза, че "несигурността, свързана с Брекзит и с вътрешната политика" е започнала да отслабва. Той обаче отбеляза, че централната банка разполага с "политически инструменти като програмата за "количествени улеснения", определяните от АЦБ бъдещи насоки и намаляване на лихвите, които биха се равнявали на разхлабване на паричната и лихвена политика с общо 250 базисни пункта (равносилни на намаляване на реалната лихва с 2,5%)".

"Банката разполага с достатъчна възможност поне да удвои програмата за покупки на активи за 60 млрд. паунда, която е в сила от август 2016 година", заяви Карни. Според него това би било еквивалентно на намаление на текущите лихвени проценти със 100 базисни пункта (с 1,0%). Насоките на АЦБ за политиката на банката в бъдеще също биха допринесли за разхлабване на паричната и лихвена политика, както и евентуално намаляване на самия основен лихвен процент, допълни той.

Шефът на АЦБ отбеляза, че се очаква растежът на БВП да се повиши от настоящото ниско ниво, намирайки подкрепа от намаляването на несигурността около Брекзит, но според него икономиката все още е мудна, а инфлацията е под целевото ниво. Ако се увеличат доказателствата, че слабостта в икономическата активност ще продължи и занапред, това би изисквало сравнително бърз отговор, посочи Карни, вероятно визирайки предприемането на нови мерки за разхлабване на лихвената и паричната политика.

Изказването на шефа на АЦБ за възможно намаляване на лихвите предизвика рязко поевтиняване на британската лира, като тя се понижи с 0,5% към 1,3013 щатски долара, достигайки най-ниско ниво от 27-и декември насам. В същото време еврото поскъпна с 0,45% към тридневен връх около 0,8532 паунда.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна