Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въглеродните емисиите от пожарите в Австралия - почти колкото тези от Амазония

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Въглеродните емисии от унищожителните пожари в Австралия вече достигат тези от пожарите в амазонската гора миналата година, съобщи БТА като цитира фондация "Томсън Ройтерс".

От септември до 6 януари заради пожарите в Австралия в атмосферата са изхвърлени 370 милиона тона въглероден двуокис, сочат данни на европейската Служба за наблюдение на атмосферата "Коперник". Пожарите в Бразилия миналата година образуваха 392 милиона тона парникови газове от 1 януари до 15 ноември 2019 година.

Австралийският премиер Скот Морисън е критикуван за опитите си да омаловажи ролята на климатичните промени за кризата с пожарите. Според повечето учени пожарите се усилват заради тригодишната суша в страната, която според тях е свързана с климатичната криза.

Глобалното затопляне е причина за явления като сушата, горещите вълни и пожарите да стават все по-интензивни и вероятни, казва Адам Ходж, регионален информационен служител за Програмата на ООН за околната среда в Банкок. "Пожарите в Австралия са нормални като част от природния цикъл, но според някои оценки настоящите са най-тежките в историята", добавя той. Според него това са част от последиците на глобалното затопляне с 1,1 градуса по Целзий над прединдустриалните нива.

Австралия отделя 1,3 на сто от въглеродните емисии в световен план, но е най-големият замърсител на глава от населението след САЩ. Бразилия е на седмо място в света по отделяне на парникови газове. Според Ходж борбата с глобалното затопляне ще помогне да се избягнат катастрофи като пожарите в Австралия.

Сравненията между вредните емисии от пожарите в Австралия и Бразилия са сложна задача заради различната динамика на бедствията, видовете растителност и това как са започнали пожарите, казва Марк Парингтън, старши изследовател в Службата за наблюдение на атмосферата "Коперник" в Рединг, Англия.

Много пожари по тропиците се подпалват нарочно, често заради селското стопанство. Имаше и пожари, свързани с намаляването на горите в Бразилия, както и в Австралия - това е страна, в която опожарите са част от екосистемата, добавя той. Глобално броят на пожарите и свързаните с тях вредни емисии предимно се понижава през последните няколко десетилетия, отбелязва Парингтън.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!