Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на Уолстрийт до нови рекордни върхове

Фондовата борса на Уолстрийт отбеляза ново рекордни върхове след старта на търговията в четвъртък, тъй като инвеститорите загърбиха предишните си притеснения относно напрежението в Близкия Изток и отново се фокусираха върху прогреса по отношение на търговското споразумение между САЩ и Китай.

Индексът DJIA нараства с 0,65% към исторически връх от 28 933,65 пункта, отправяйки поглед към поредното важно психологическо ниво от 29 000 пункта, след като предишната бариера от 28 000 пункта беше преодоляна преди по-малко от два месеца (на 16-и ноември 2019-а година).

Широкият индекс S&P500 се повишава с 0,6% към рекорден връх от 3 273,90 пункта, а технологичният индекс Nasdaq Composite - с 0,9% към нов исторически връх от 9 215,95 пункта.

Подкрепа за днешния подем на пазарите на акции оказва информацията, че китайският вицепрезидент и главен преговарящ Лю Хъ ще пристигне в началото на следващата седмица във Вашингтон, за да подпише на 15-и януари "първата фаза" от търговската сделка със САЩ.

В същото време страховете за по-сериозен въоръжен конфликт между САЩ и Ирак започнаха да избледняват, следвайки снощното умерено изказване на президента Доналд Тръмп, което беше последвано от изявление на иракския представител в ООН.

По-солидно поскъпване има при акциите на Apple Inc., които нараства с около 2% към нов рекорден връх от 309,46 пункта след данни, показващи силен ръст с над 18% на продажбите на iPhоn-и в Китай през декември.

Добро поскъпване бележат и акциите на останалите технологични гиганти, известни като FAANG. Акциите на Facebook поскъпват с 1,14%, на Amаzon - с 1,03%, на Alphabet Inc (компанията-майка на Google) - с 0,97%. Акциите на Microsoft Corp също поскъпват с 1%, а целият технологичен подиндекс, влизащ в S&P500, се повишава с 0,9%.

Вниманието на инвеститори и търговци се насочва към петъчните данни за пазара на труда и безработицата в САЩ през декември, както и към започващите да излизат през следващата седмица корпоративни финансови отчети за четвъртото тримесечие на 2019-а година. През следващата седмица първо ще бъдат представени отчетите на големите американски банки.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени