Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джеръми Айрънс начело на журито на "Берлинале"

Джеръми Айрънс
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският актьор Джеръми Айрънс ще е председател на журито на международния кинофестивал в Берлин следващия месец.

"Неговият талант и изборите, които е правил, както като актьор, така и като гражданин, ме карат да се гордея, обявявайки го за председател на журито на 70-ото издание на "Берлинале" - каза художественият директор на фестивала Карло Шатриан.

"С голямо удоволствие и не незначителна чест приемам ролята на председател на международното жури на Берлинале 2020 - фестивал, на който се възхищавам отдавна и в който винаги ми е било приятно да участвам" - заяви Джеръми Айрънс.

Джеръми Айрънс за първи път гостува на "Берлинале" през 2011 г. с филма "Предел на риска", включен в конкурсната програма. Той е лауреат на много награди, сред които "Златен глобус" и "Оскар" за най-добър актьор от 1991 г. за "Обрат на съдбата". Преди да започне филмовата си кариера, Джеръми Айрънс е известен театрален актьор.

Тазгодишното издание на Берлинале е първото под ръководството на Шатриан, който преди беше начело на кинофестивала в Локарно. Заедно с изпълнителния директор Мариете Рисенбек той заменя Ритер Кослик, който беше директор на "Берлинале4 18 години.

Миналата година председател на журито на "Берлинале" беше актрисата Жулиет Бинош.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна