Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Литературният клуб „Отвъд кориците“ на 5

Литературният клуб „Отвъд кориците“ тази вечер ще отбележи петата си годишнина. 

Денис Олегов и Божидар Иванов създават клуба, когато са още ученици с големи литературни мечти. Тогава Денис пише стихове и търси начин да издаде първата си стихосбирка. Днес, пет години по-късно, той е автор с няколко издадени книги.

Денис и Божидар се срещат благодарение на менторска програма. Развитието на литературната задруга започва с написването на първата програма, спомня си Денис.

„Клубът се беше разпаднал за 2–3 месеца и един ден Божидар ме попита какво става, ще има ли събития. Седнахме в парка и в един тефтер започнахме да правим нещо като брейнсторминг – всякакви идеи, от най-шантави до най-очаквани“, допълва той.

„От трима станахме 300“, продължава историята сегашният председател на клуба Георги Славов. Той се запознава с каузата на „Отвъд кориците“, докато търси съвети за първата си стихосбирка „И това ще мине...“ Среща се с Денис и става неразделна част от литературните сбирки.

Събитията на клуба не протичат по сценария на типичните литературни представяния. Винаги се опитват да направят нещо различно. Това се възприема двузначно - някои го смятат за атракция, други, по-стандартно настроени за официални събития, не го възприемат с отворени обятия, признават младежите.

„Литературата е жив организъм и искаме това да се предаде в нашите събития. Затова направихме „Литературна пейка“, където събрахме 15-тина души на две пейки, създавахме изкуство и така си комуникирахме. Направихме един литературен двубой, където аз и Денис си представяхме творчеството си, нещо като поетичен диалог“, обяснява Георги Славов.

Около 50 са събитията, организирани от „Отвъд кориците“. Георги Славов припомня за националното турне на клуба, когато се събрали и обикаляли заедно из страната. Най-хубавият момент от това било дъждовно четене на Паметника на Асеневци.

Ива Валентинова също е част от литературната компания на „Отвъд кориците“. Младата авторка има една издадена стихосбирка, в момента подготвя и втора. Какво е за нея литературният клуб? 

„В него човек може да открие себе си. Винаги, когато имам нужда да се откъсна от битовизма, много често прочитам нещо там, което тотално променя идеята ми за света. С две думи това е „Отвъд кориците“ – човек да може с просто око, дори неразбиращ от изкуство, да намери нещо във всеки един стих, във всяка запетайка, във всяко многоточие.“

Едно от големите преимущества на клуба е, че събира хората, смята Георги Славов, за когото подобна среда е начин за социален ъпгрейд.

На петата година от съществуването на клуба неговите създатели си пожелават повече млади хора да идват и да се престрашават да прочетат свои творби.

Снимки: Иван Русланов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна