Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комедия за мигранти вбеси крайната десница в Италия

Популярна комедия за мигранти, опитващи се да достигнат Европа, предизвика скандал в Италия, вбесявайки крайнодесни политици и техни привърженици, писа в. „Гардиън“.

„Толо Толо“ с участието и под режисурата на комика Лука Медичи, известен и като Кеко Дзалоне (42 г.) спечели 8,7 млн. евро от 1 януари – рекорд за премиера в Италия за всички времена.

Филмът разказва историята на задлъжнял бизнесмен (Дзалоне), който напуска Италия и заминава за Кения да работи като сервитьор. Избухване на гражданска война го принуждава да си събере багажа и да се завърне в Италия с няколко от новите си африкански приятели на борда на мигрантски плавателен съд.

В началото на декември Дзалоне, известен с политически некоректното си чувство за хумор, популяризира лентата с песента „Имигрант“ с клип в YouTube, включващ серия от стереотипи за кандидатите за убежище. Видеото предизвика критики, а актьорът бе обвинен в расизъм и насаждане на стереотипи за чужденците.

Дзалоне бе похвален за възгледите си от лидера на крайната десница Матео Салвини, който заяви, че го иска за доживотен сенатор.

Матео Салвини

Но след премиерата на филма Салвини и неговите последователи се оказаха разочаровани, след като стана ясно, че „Толо Толо“ осмива италианския популизъм и езика на крайнодесните политици. Далеч от пропаганда на антимигрантски идеи, лентата се противопоставя на стереотипите и расизма, с които мигрантите се сблъскват всекидневно. И подчертава страданията на хилядите, които се опитват да достигнат Европа по море.

„Филмът не е срещу Салвини. В него има герой, който напомня на (външния министър и лидер на антисистемното движение „Пет звезди“ – б.р.) Луиджи ди Майо, който се облича като премиера Джузепе Конте и говори като Матео Салвини. Предполагам, че създадох модерно чудовище“, заяви Дзалоне след отправените му критики от консервативни и крайнодесни политици. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна