Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Християн Иванов и Мартин Асенов: Искаме да правим българско кино за българите

Християн и Мартин в студиото на „Хоризонт за вас“
Снимка: Иван Русланов

Група студенти направиха приключенски филм за тракийския принц Севт. „Откритие“ е по едноименната повест на Таня Мирчева и вече е на големия екран.

„Сюжетът започва с откриването на древнотракийска гробница от археологическа експедиция. Вместо съкровище обаче, те откриват мъж, облечен в тракийски дрехи – принц Севт, посветен в тайната на безсмъртието“, загатна Таня.

Християн Иванов и Мартин Асенов, част от екипа, споделиха в предаването „Хоризонт за вас“:

„Една страхотна идея може да събере страхотен екип, но изведнъж се изправя проблемът с финансирането. В България пазарът е ограничен, има вече наложили се хора и едни новаци като нас малко по-трудно могат да убедят хората да ни финансират“.

Християн и Мартин са учили във Великобритания и правят филми от четири години (късометражни, пълнометражни филма, имат и комедиен канал):

„Ние горим в този процес. Искаме да създаваме кино, да създаваме филми, всякакъв вид творчество… Трябва да правим киното заради самото кино“.

Християн сподели, че двамата продължават да правят българско кино за българите:

„У нас има тенденция да копираме това, което Западът прави. Да, може би на запад са много добри професионалисти, обаче ние с нашите история, култура и фолклор имаме много повече какво да покажем. Трябва да се фокусираме върху това, което сме ние“.

Мартин допълни:

„Не искам да се правя на западняк. Според мен животът навън е много нещастен, хората са затворени и ограничени от емоции. Ако тук си подредиш живота, може да си много щастлив човек... Ние нямаме баща, майка, дядо, който е режисьор, кинаджия. Гръб не ни трябва. В екипа ни трябва страст, желание, когато хората искат да работят. Младото поколение на България твърде много се оплаква и се обяснява, че няма възможност, но истината е, че няма желание и последователност“.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна