Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Дау Джоунс" превзе за кратко бариерата от 29 000 пункта въпреки по-слабите данни за заетостта

Пазарът на акции на Уолстрийт стартира петъчната търговия с поредни рекордни върхове, като индексът на сините чипове DJIA успя да преодолее за пръв път, макар и за кратко, важната психологическа бариера от 29 000 пункта въпреки малко по-слабия от очакваното доклад за американската трудова заетост през последния месец на 2019-а година.

През декември икономиката на САЩ генерира 145 хил. нови работни места при осреднените очаквания за 160-165 хил., докато нивото на безработица стабилизира в 50-годишното дъно от 3,5%.

Въпреки малко по-слабия доклад, данните потвърждават, че силната заетост и рекордна безработица ще продължава да бъдат основен генератор на растеж за потребителско ориентираната водеща световна икономика.

Позитивните инвеститори нагласи остават в сила в края на една седмица, която беше доминирана от новините за първоначална ескалация, последвана от деескалция на геополитическото напрежение в Близкия Изток главно по оста САЩ - Ирак. Очакваното през следващата седмица подписване на "първа фаза" от търговската сделка между Вашингтон и Пекин също допринася за продължаващото възходящо движение на пазарите на акции.

В началото на петъчната търговия индексът DJIA успя да пробие за кратко през важната психологическа бариера от 29 000 пункта, достигайки до нов рекорден връх от 29 009,07 пункта, преди да върне леко назад.

Ако DJIA успее да затвори днешната сесия в или над нивото от 29 000 пункта, това ще означава, че само 37 сесии на търговия бяха необходими на индексът на сините чипове, за да добави 1000 пункта към стойността си, след като на 15-и ноември той успя да преодолее за пръв път в историята предишната психологическа бариера от 28 000 пункта. От полагането на клетвата на президента Доналд Тръмп на 20-ти януари 2017-а година до днес индексът DJIA успя да нарасне с над 10 000 пункта.

Широкият индекс S&P500 пък нараства с 0,24% към пореден рекорден връх от 3 282,99 пункта, а технологичният индекс Nasdaq Composite - с 0,3% към нови исторически връх от 9 235,20 пункта.

И днес основен двигател за растежа на Уолстрийт е технологичния сектор, подпомогнат от компаниите от сектора на здравеопазване.

Акциите на технологичният гигант Apple Inc. се повишават с нови 0,9% към пореден рекорден връх от $ 312,67 за акция, след като по-рано тази седмица акциите на производителя на iPhone успяха да удвоят цената си само в рамките на последните 12 месеца.

Компаниите от сектора на здравеопазването се повишават с около 0,4%, докато тези на енергийните компании поевтиняват с 0,3% след ново понижаване на петролните фючърси в края на седмицата. Фючърсите на петрола Брент се понижават с 0,5% към $ 65 за барел и са на път да отбележат седмичен спад с над 5% - най-голямо поевтиняване от октомври насам.

Фючърсите на американския лек суров петрол пък поевтиняват с 0,9% към $ 59 за барел и рискуват да приключват търговията със седмичен спад от над 6% - най-солидно тяхно понижение от юли 2019-а година насам.

Спад с 0,7% бележат акциите на "Боинг" (Boeing Co) след публикувани вътрешни имейли от компанията, които обрисуват доста обезпокоителна картина по отношение на програмата за създаването на самолета 737 MAX, като в тях служители се хвалят как е била заблуждавана Федералната авиационна администрация (FAA) и в същото време те осмиват безопасността на този модел.

Графика на DJIA от началото на президенството на Тръмп
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени