Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Една легенда на 85

На 8 януари легендарният български мотоциклетен и автомобилен пилотИлия Чубриков навърши 85 години.

Най-титулуваният наш автомобилен състезател Илия Чубриков е многократен шампион на България и на Балканите – 6 пъти, два пъти печели Балканската купа по рали и е носител на купата „Мир и Дружба“. Той е първият българин, стартирал в рали Монте Карло през 1969 г.


Чубриков и европейски шампион в планинските изкачвания в група В през 1990 г.  Той е първият български пилот и единствен до 2011 г., който е получил официалния приоритет А на ФИА. През 1978 година, заедно с Калчо Хинов със серийна 1300-кубикова Лада 2101 побеждава в първото рали Обиколката на Средиземно море с дължина 13 500 км. На следващата година пак с Хинов и със същата Лада е втори.

С мотоциклетите се „залюбва“ от времето, когато баща му Димитър купува мотоциклет DKW. Така започва кариерата му в мотокроса, а и в другите моторни дисциплини. Най-грандиозната си победа на две колела печели на шестдневните състезания Гармиш Партенкирхен, които се смятат за неофициално световно първенство.

И сега Илия Чубриков си си спомня невероятните състезания по мотокрос на връх Шипка, където се състезава със създадения и изпитания от него българския мотоциклет Балкан.

„Старал съм се да карам с български мотоциклет и с български автомобил. Исках да оставя нещо и да се знае, че България е произвеждала и мотоциклети и автомобили. Да се знае, че е имало състезатели, българи, които са били почитани не само у нас, но и в чужбина. На младите мога да кажа, че трябва да са упорити, защото и двата спорта изискват много време, искат голяма амбиция и много труд. Автомобилът и мотоциклетът са оръжие, което не знаеш кога стреля и много лошо стреля. Искам да кажа, че успехите в тези спортове не се постигат само в едно състезание, само в един сезон. За да постигнеш нещо трябва време. Трябва да се научиш да караш и автомобила и мотоциклета наистина с майсторство. Така ще се предпазиш от травми, а и ще покажеш какво можеш“,  сподели легендарният Илия Чубриков.


След като преминава в автомобилния спорт, Илия Чубриков печели първата си победа в първото си рали с български автомобил. Заедно с брат си Кольо, побеждават в рали Трансбалкания с автомобил Булгар Рено 8. Това е първият успех на френската марка на Балканите, а от тогава той е неразривно свързан с нея.

Заслужилият майстор на спорта е и първият от тримата българи печелили най-престижното наше автомобилно състезание – рали България.

„Времената се менят. Не съм доволен, че резултатите са малко, а и изгубихме позициите, които имахме. Стигнахме до организирането на световен кръг в България, а изгубихме всичко“, добави Илия Чубриков.

Легендарният пилот се надява скоро мечтата му – неговата автобиографична книга да бъде готова.

„Надявам се в близко време да е готова. Плановете бяха за този юбилей да я издадем, но не можахме да я завършим до край. Дано да се осъществи тази мечта. Така наистина хората ще разберат много от тънкостите на автомобилния и мотоциклетния спорт“, завърши Чубриков.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!