Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството в Триполи прие примирие, след като това направи армията на Хафтар

| обновено на 12.01.20 в 09:32
Файез ас Сарадж - ръководител на международното признато правителство в Триполи.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Международно признатото правителство на националното съгласие в Триполи обяви днес, че приема призива на Русия и Турция за примирие. Това стана часове, след като либийските сили на маршал Халифа Хафтар обявиха примирие, започващо в 0 ч. местно време в неделя, предаде АФП.

Рано тази сутрин командир от войските на Хафтар обвини сили на правителството в Триполи, че няколко пъти са нарушили режима на спиране на огъня. Те, според командира, са използвали всички видове оръжия, включително артилерия.

При обявяване на примирието снощи говорител на армията на Хафтар се закани със суров отговор, ако противниковата страна не го спазва.

Премиерът Файез ас Сарадж обяви в изявление, че от днес силите на правителството в Триполи прекратяват огъня, но запазват правото си на „легитимен отговор“ при „всяка атака или агресия“ от противниковия лагер.

Сарадж посочи, че примирието се приема в отговор на призива на руския президент Владимир Путин и на турския му колега Реджеп Ердоган. Двамата лидери призоваха за прекратяване на огъня в Либия след среща в Истанбул в сряда.

Същия ден ръководителят на правителството в Триполи Файез ас Сарадж приветства призива, без обаче да каже дали ще се съобрази с него.

Маршал Хафтар, който от април води офанзива за завземане на Триполи, обяви в четвъртък вечерта продължаване на военните операции, приветствайки същевременно „инициативата на президента Владимир Путин“.

Турция призова Русия в събота да убеди силите на Хафтар да приемат примирието.

Анкара заедно с Италия и Катар подкрепят правителството в Триполи, докато източното правителство на Хафтар се ползва с подкрепата на Русия, Йордания, Обединените Арабски емирства и други ключови арабски страни. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени