Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юношите ни победиха Сърбия, но не спечелиха директна квота за еврошампионата

Юношеският ни национален отбор по волейбол до 18 години победи Сърбия с 3:1 гейма, в отделните части с 25:20, 20:25, 25:16, 25:17 точки в последния си трети мач от европейската квалификация в София.

Така воденият от Мартин Стоев отбор завърши с успех участието си пред родна публика. Тимът обаче не успя да спечели турнира, като след загубата от Турция с 1:3 във втората среща приключва на второ място с две победи, една загуба и 6 точки.

С три победи и 9 точки турците завършиха като първенец и се класираха директно за Европейското първенство 2020 в Италия и Гърция.

Волейболистите започнаха стабилно мача и направиха разлика. До края на гейма българите диктуваха играта и спечелиха безпрепятствено гейма, като поведоха с 1:0.

Волейболистите на Сърбия обаче не се предадоха, като се активизираха и втората част започна равностойно. Това се запази до равенството 10:10, след което две последователни грешки на нашите дадоха предимство на съперника. Настъпи спад в българския тим, който не бе преодолян. Сърбите увеличиха разликата и на свой ред спечелиха гейма, като изравниха играта 1:1.

Третата част започна равностойно, но при равенството 6:6 на крайната линия застана Ивайло Дамянов, който отбеляза ас, а след неговия сервис нашите момчета записаха три последователни точки и поведоха с 9:6. Това даде импулс на волейболистите и те отново демонстрираха добри изяви, като поведоха с 19:12. Разликата беше нестопяема и България спечели третата част, като поведе с 2:1 гейма.

Успехът даде крила на волейболистите и в четвъртата част те заиграха още по стабилно. Серия от пет начални удара на Владимир Гърков, от които три аса доведе до преднина за България 13:7. До края националите устояха на всички опити за противодействие на съперника и наложиха волята си, а с това записаха и крайната победа.

За България се отличиха Георги Татаров с 19 точки, Александър Георгиев с 18 точки и Владимир Гърков с 15 точки.

Българите продължават борбата на втори кръг от европейките пресявки, който ще се проведе през април.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна