Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хафтар не подписа в Москва за примирие в Либия

| обновено на 14.01.20 в 17:27
Либийският маршал Халифа Хафтар и руският външен министър Сергей Лавров се ръкуват в рамките на преговорите в Москва.
Снимка: БТА

Без резултат приключиха снощните преговори в Москва между враждуващите страни в Либия при посредничеството на Русия и Турция. Тази сутрин командирът на Либийската национална армия Халифа Хафтар напусна руската столица без да подпише споразумението за прекратяване на огъня.

След продължилите 8 часа преговори споразумението беше подписано само от премиера на международно признатото Правителство на националното съгласие в Триполи Файез Сарадж.

Документът предвижда установяването на демаркационна линия между враждуващите армии и създаването на комисия, която да следи за изпълнението на примирието.

Стана ясно, че командирът на Либийската национална армия Халифа Хафтар не се е съгласил да изтегли войските си от подстъпите към Триполи.

От Шри Ланка, където започна азиатската си обиколка руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви, че Москва ще продължи да работи за постигането на мир в Либия. Той коментира и зачестилите в последно време сравнения на действията на Русия в Сирия и в Либия.

„Ако Либия можеше да стане втора Сирия, то мисля, че либийският народ щеше да спечели. Що се отнася до Сирия, то благодарение на активната помощ на Руската федерация в отговор на призива на законното правителство в тази страна, Сирийската арабска република избегна участта, която натовците отредиха на Либия“, каза Лавров.

Междувременно от руското министерство на отбраната съобщиха, че враждуващите страни в Либия принципно са се договорили да спазват влязлото сила на 12 януари примирие.

Снощи руският президент Владимр Путин информира по телефона германския канцлер Ангела Меркел за преговорите в Москва. Двамата обсъдиха и подготовката за планираната на 19 януари в Берлин международната мирна конференция за Либия.

Разговори на турската (вляво) и руската делегация в Москва, водени от външните и военните министри на двете страни.

Преговорите в Москва започнаха вчера със среща на руската и турската делегация в така наречения формат „2+2“: между министрите на външните работи Сергей Лавров и Мевлют Чавушоглу и на отбраната Сергей Шойгу и Хулуси Акар. 

Имаше очаквания по-късно към тях да се присъединят премиерът на правителството в Триполи Сарадж и маршал Хафтар и да има първа лична среща между двамата, но това на стана заради съпротивата на Сарадж.

Анкара подкрепя правителството в Триполи на Сарадж, а симпатиите на Москва са по-скоро на страната на  маршал Хафтар.

Правителството на Сарадж поиска помощ от Анкара и на 2 януари меджлисът разреши изпращането на турски военни в Либия. 

По неофициална информация няколко хиляди бойци на руската частна военна компания „Вагнер“ се сражават в редиците на маршал Халифа Хафтар.

На пресконференция с канцлера Меркел в събота президентът Путин заяви, че дори и да има руски граждани в Либия, то те не представляват интересите на руската държава и не получават пари от нея.

Снощи след среща в Анкара турският президент Реджеп Ердоган и премиерът на Италия - Джузепе Конте, отправиха призив за трайно прекратяване на огъня в Либия.

Информационните агенции обаче съобщават за избухването на нови въоръжени сблъсъци в южната част на столицата Триполи.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна