Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предстои преходен период

Елизабет II даде благословията си за независимостта на Меган и Хари

| обновено на 13.01.20 в 19:22
Принц Хари и съпругата му Меган по време на посещението си в канадската мисия в Лондон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британската кралица се е съгласила на „преходен период“, по време на който херцогът и херцогинята на Съсекс ще прекарат времето си в Канада и Обединеното кралство, докато бъдат уточнени бъдещите отношения на двойката с кралския двор.

Елизабет Втора е нарекла „конструктивни“ водените днес разговори с най-висши членове на кралското семейство за бъдещето на принц Хари и Меган Маркъл.

Заключителното решение за това как двойката ще организира тяхното време и финанси ще бъде взето в близките дни, но ще има „преходен период“, гласи изявлението от Бъкингамсикя дворец, след срещата на кралицата с нейния син принц Чарлз и внуците и принц Уилям и принц Хари, а Меган Маркъл ще се e включила в дискусиите по телефона от Канада

„Моето семейство и аз напълно подкрепяме желанието на Хари и Меган да имат нов живот като младо семейство“, е казала кралицата и е добавила, че макар и да предпочитат двамата да останат  членове на пълно работно време в кралското семейство, те разбират и уважават желанието им да живеят по-независим живот, като останат ценена част от семейството. „Има сложни неща за решаване от моето семейство и още работа за вършене, но аз поисках окончателното решение да бъде взето през следващите няколко дни“, завършва изявлението си кралицата. 

Миналата седмица херцогът и херцогинята на Съсекс изненадващо обявиха, че ще се оттеглят от част от кралските си задължения и ще се стремят към финансова независимост. 

Очаква се принц Хари и Меган Маркъл да запазят сегашните си титли, но трябва да се изясни какъв ще бъде новият им статут, с какво ще им бъде позволено да се занимават, за да се издържат и как ще се осигурява охраната им. 

Кореспондентът на БНР Веселин Паунов коментира за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“, че 

срещата се провежда в по-късните часове на деня,

тъй като трябва да бъде съобразена часовата разлика с Канада. Според него съобщението, че семейството иска да се оттегли от част от задълженията си не е било "съвсем неочаквано, като се има предвид, че Хари и Меган вече подаваха сигнали, че не съм много щастливи със сегашното си статукво“:

„Нещата сега стават съвсем сериозни и донякъде политически, защото се налагат безпрецедентни решения при безпрецедентна обстановка. С вековните си традиции и с цялата помпозност и колоритност, кралското семейство просто е неизменна част от Британския пейзаж и запазена марка. Изглежда, че е едва ли не по-лесно да станеш член на кралското семейство, отколкото да го напуснеш по някакъв начин“.

Мегзит не заглушава Брекзит

„Младата двойка едва ли се е загрижила да помага на консерваторите на и в частност на Борис Джонсън. Смея да отбележа, че страстите около Брекзит почти утихнаха след впечатляващата победа на консерваторите на общите избори. Видяхме как депутатите в Камарата на общините гласуват това, което се иска от правителството и премиера и по този начин пътят към излизане от ЕС на 31 януари е напълно разчистен. Отделен въпрос е дали Борис Джонсън ще може да договори търговско споразумение до края на преходния период - края на годината“.

Днес принц Хари и принц Уилям са опровергали със съвместно изявление твърденията на в. Таймс, че техните отношения са пострадали, защото по-големият брат е тормозил по-малкия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени